Istopilo se 50 milijuna eura imovine fondova u BiH

Autor: Milan Šutalo , 03. prosinac 2008. u 22:00

Burzovni indeksi fondova u Sarajevu i Banjoj Luci tonu

Četrnaest investicijskih fondova u RS zabilježilo smanjenje neto imovine za 56,4 milijuna KM, a devet od ukupno 11 fondova u FBiH zabilježilo je pad za 44,9 milijuna KM

Trend smanjenja neto imovine investicijskih fondova u BiH se nastavlja. Samo u trećem tromjesečju ove godine neto vrijednost imovine investicijskih fondova smanjena je za čak 101,4 milijuna KM ili oko 50 milijuna eura, od čega je 14 investicijskih fondova u Republici Srpskoj zabilježilo neto smanjenje za 56,4 milijuna KM, a devet od ukupno 11 investicijskih fondova u Federaciji BiH ostvarilo je smanjenje neto imovine za 44,9 milijuna KM.

Negativni prinosi
Naime, dva investicijska fonda u Federaciji BiH, sarajevski Bosfin i mostarski Crobih fond, nisu još objavila tromjesečna izvješća. Prema podacima iz bilance stanja, svih devet investicijskih fondova u FBiH zabilježilo je negativan saldo. Vrijednost neto imovine najvećeg investicijskog fonda u Bosni i Hercegovini BIG-Investicione grupe, kojim upravlja ABDS društvo u većinskom vlasništvu slovenskih ulagača, u trećem tromjesečju zabilježilo je smanjenje neto imovine za 16,9 milijuna KM, sa 305,5 na 288 milijuna KM. Vrijednost neto imovine tuzlanskog Eurofonda smanjena je sa 58,5 na 54,9 milijuna KM.

Pad indeksa na burzama
Mostarski fond Herbos unatoč pokušaju da kupnjom dionica relativno uspješnih tvrtki, Investicijsko-komercijalne banke Zenica, Sarajevske pivovare, Tvornice duhana Sarajevo i Telekoma Srpske, popravi poslovni rezultat također je zabilježio smanjenje neto imovine za 3,7 milijuna KM tako da neto sredstva tog fonda sada iznose 81,7 milijuna KM. Nadalje, vrijednost neto imovina sarajevske IF Mi-Group smanjena je za 4,9 milijuna KM, sa 113,4 na 108,6 milijuna KM, a Prof-Plusa sa 98,4 na 96,2. I bihaćka Fortuna zabilježila je negativan saldo. Vrijednost neto imovine tog fonda sa 54,2 pala je na 52,2 milijuna KM, a znatan pad zabilježio je i sarajevski investicijski fond Naprijed, čija je neto imovina smanjena za čak 6,9 milijuna KM, sa 102,6 na 95,9 milijuna KM, dok je neto vrijednost imovine Prevent investa smanjena za 2,2 milijuna KM. Istodobno sa smanjenjem neto vrijednosti imovine fondova indeksi investicijskih fondova na Sarajevskoj i Banjolučkoj burzi nezaustavljivo tonu. Tako je vrijednost FIRS-a, indeksa investicijskih fondova Banjolučke burze, u protekla tri mjeseca smanjena sa 3567 bodova na 1791 bod, dok je vrijednost BIFX-a, indeksa investicijskih fondova Sarajevske burze (SASE), pala sa 4132 na 3412 bodova. Direktori društava za upravljanje investicijskim fondovima u BiH uvjeravaju kako su oscilacije uobičajena stvar na financijskom tržištu te da ulagači nemaju razloga za zabrinutost. Ističu kako dioničari trebaju paziti na portfelj fondova, a ne na trenutačnu vrijednost udjela.

izdvojeno

Pad ZIF-ova u RS
Zatvoreni investicijski fondovi u Republici Srpskoj također imaju negativan predznak u bilanci stanja za treći kvartal ove godine. Imovina banjolučkog Profita niža je 3,3 milijuna KM, Balkan investmenta 2,9 milijuna, Bors invest fonda za 2,5, Euroinvestmenta za 6,2 milijuna KM, a Invest nova fonda iz Bijeljine za čak 7,7 milijuna KM.
Dugotrajna kriza
Burzovni analitičari tvrde da nije riječ o kratkotrajnoj oscilaciji, nego o trendu, uzrokovanom svjetskom gospodarskom krizom, koji će potrajati najmanje godinu dana. Unatoč negativnim poslovnim rezultatima i padu vrijednosti dionica, burzovni posrednici dioničarima savjetuju da ne prodaju dionice, nego da radije pričekaju kraj krize, bez obzira što će ona potrajati relativno dugo.

Komentirajte prvi

New Report

Close