Istok Europe sve privlačniji ulagačima, Hrvatska iznimka

Autor: Tomislav Pili , 28. rujan 2015. u 15:35
Regiji EU-SEE velika je prednost niska izravna izloženost Kini koja snažno usporava/REUTERS

Na zemlje srednje i istočne Europe sve se više gleda kao na sigurno utočište, stoji u analizi UniCredita.

Zbog jačanja domaće potražnje i niske izloženosti Kini srednja i istočna Europa postaje utočište za ulagače, ali to ne vrijedi za Hrvatsku, stoji u kvartalnoj analizi UniCredita.

Posljednje poremećaje na burzama uslijed nesigurnosti oko povećanja američkih kamatnih stopa i sve jače zabrinutosti zbog brzog pada kineskog gospodarstva većina država srednje i istočne Europe podnijela je bez posljedica. U drugom tromjesečju u zemljama regije nastavljen je dinamičan rast, a kratkoročni pokazatelji ukazuju na to da će se takav impuls nastaviti i u trećem tromjesečju, stoji u publikaciji CEE Quarterly 4Q 2015.

 

3,5posto

trebao bi ove godine porasti realni BDP u regiji EU-CEE

"Očekujemo rast realnog BDP-a na cjelogodišnjoj razini između dva i 3,5 posto, što je malo iznad potencijalnog rasta regije", ocjenjuju UniCreditovi analitičari. Pad nezaposlenosti, snažniji rast plaća i povijesno niske stope inflacije za posljedicu imaju jačanje domaće potražnje, dok je veće povlačenje sredstava iz EU fondova pojačalo ulaganja. "S obzirom na njihovu nisku izravnu izloženost Kini i koristi koje su izvukle iz pada cijena energenata i sirovina, na zemlje regije EU-SIE sve se više gleda kao na sigurno utočište među tržištima u nastajanju", kaže Lubomir Mitov, UniCreditov glavni ekonomist za srednju i istočnu Europu.

Za razliku od regije EU-SIE, domaća potražnja u Hrvatskoj i Srbiji tek se treba oporaviti, a oporavak ograničavaju znatne i rastuće makroekonomske ravnoteže koje utječu na samopouzdanje i ograničavaju reakciju ekonomske politike, navodi se u publikaciji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatska ne zanima ni izbjeglice

New Report

Close