‘Isto je ukinete li štednju na jednu godinu ili zauvijek’

Autor: Tin Bašić , 24. listopad 2013. u 22:01
Premijer kaže da svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet korekcije/Patrik Maček/PIXSELL

Odbor za stambenu štednju HUB-a upozorava da je Vlada grubo narušila proceduru donošenja zakona i traže njegovo povlačenje.

Vlada je u četvrtak u hitnu saborsku proceduru poslala izmjene zakona o stambenoj štednji. Premijer Zoran Milanović naglasio je da nije riječ o ukidanju poticaja na stembenu štednju, nego o privremenoj korekciji koja će trajati tijekom 2014. godine.

"Vidjet ćemo što se događa, promatrat ćemo kakav je učinak", kazao je premijer ističući da su potrebne uštede u proračunu i da svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet korekcije. Ministar financija Slavko Linić ponovno je objasnio da stambena štednja nije ispunila svoj cilj, da je država do sada uplatila dvije milijarde kuna poticaja, a da je vrijednost plasiranih stambenih kredita iz štedionica 3,5 milijardi, da štediše nakon pet godina dobiveni novac uopće ne koriste za nekretninu.

Istaknuo je da na tržištu nekretnina vlada zasićenje u vidu velikog broja neprodanih stanova, ali nema interesa za kupnju. "Čak 87 posto štediša su građani koji već posjeduju vlastitu nekretninu koja nije opterećena kreditom, a 17 posto štediša ima već dvije nekretnine, iz čega se nameće zaključak da štede za buduće generacije i za namjere različite od stambenog zbrinjavanja", kazao je Linić. Gotovo odmah se priopćenjem oglasio Odbor za stambenu štednju Hrvatske udruge banaka u kojem se ističe da je grubo narušena procedura donošenja zakona te da nova verzija izmjene zakona proizvodi iste efekte kao i prethodni prijedlog.

"Novi prijedlog zakona o dopuni Zakona o stambenoj štednji nije bio predmet javne rasprave, što je protivno Vladinom Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Ministarstvo financija nije provelo postupke procjene učinka propisa što je protivno zakonskim propisima i predlažu donošenje zakona po hitnom postupku bez valjanog obrazloženja", stoji u priopćenju. Upozoravaju da je jednogodišnje ukidanje poticaja identično trajnom ukidanju."Smanjit će se broj novih ugovora o stambenoj štednji, bit će značajan broj raskida ugovora i odljeva postojećih sredstava stambene štednje te obustavljanje kreditne aktivnosti sustava", upozoravaju iz HUB-a.Predlažu, stoga, povlačenje pirijedloga zakona iz hitne saborske procedure te javnu raspravu.

Komentirajte prvi

New Report

Close