Investitori će napokon moći uspoređivati zdravlje europskih banaka

Autor: Ana Blašković , 22. listopad 2013. u 22:01
Preduvjet za oporavak u Europi je sređivanje stanja u bankarskom sektoru/FOTOLIA

Prijedlozi stižu uoči nove runde procjene kvalitete bilanci banaka koju će provesti Europska središnja banka.

Europsko nadzorno tijelo  za bankarstvo (EBA) donijela je niz prijedloga kojima bi se trebala uspostaviti jasna pravila igre koja će investitorima, između ostalog, omogućiti usporedbu zdravlja europskih banaka, piše Wall Street Journal. 

ECB glavni nadzornik
Prijedlozi su izašli na svjetlo dana uoči nove runde procjene kvalitete bilanci europskih banaka koju će provesti Europska središnja banka u sklopu preuzimanja odgovornosti da postane glavni supervizor kreditnih institucija na Starom kontinentu. Revizija bilanci bit će provedena u prvoj polovici 2014. godine, a ulogu aktivnog supervizora ECB bi trebao preuzeti u drugih šest mjeseci godine. Tijekom današnjeg dana trebala bi se održati konferencija za novinare na kojoj će se objaviti detalji novog testa koji čeka banke.

Imovina banaka, odnosno krediti, kvalificirat će se kao nenaplativi ako klijent nije podmirio obvezu dulje od 90 dana. EBA će definirati i pravila za "suzdržavanje od naplate" kojima će se omogućiti ulagačima da uspoređuju banke koje omogućuju različite ustupke klijentima dospjelima u probleme. Jasne definicije loših zajmova i suzdržavanja od naplate omogućit će središnjoj banci usporedbe banaka neovisno o nacionalnim granicama zemalja članica. "Upravo je različito definiranje loših kredita najveća prepreka ulagačima za ocjenu je li banka zdravo ulaganje u usporedbi konkurencijom", rekao je za WSJ analitičar Royal Bank of Scotland Lee Tyrrell-Henry. Talijanske banke, primjerice, primjenjuju za nijansu stroža pravila za klasifikaciju nenaplativih zajmova od drugih banaka, rekao je Tyrrell-Henry.

Pospremanje u bankama
Europska središnja banka pozdravila je prijedloge EBA-e i najavila njihovu implementaciju. Uz novu rundu pročešljavanja bankarskih bilanci, središnja banka i EBA zajedno će provesti i stres testove koji će odgovoriti na pitanje mogu li kreditori uspješno prebroditi hipotetski novi udar ekonomske krize. U drugom tromjesečju godine eurozona je naposlijetku izašla iz recesije, no oporavak je spor i neravnomjeran. Na godišnjoj razini rast je iznosio oko jedan posto, a nezaposlenost je i dalje blizu rekordnih razina. Preduvjet za oporavak i snažniji rast za Europu je sređivanje stanja u bankarskom sektoru. Tržišta kapitala još uvijek su fragmentirana po nacionalnim granicama pa male tvrtke u zemljama koje su jače pogođene krizom, što ocrtava primjer Španjolske, plaćaju znatno višu cijenu novca nego njihova konkurencija u Njemačkoj. ECB stoga mora osigurati kredibilne i stroge stres testove za banke, posebno nakon što je niz banaka koji je prošao testove 2011. kasnije kolabirao. 

Komentirajte prvi

New Report

Close