Intesa i UniCredit mogući kupci Istrabenza

Autor: Tomislav Pili , 07. siječanj 2009. u 22:00

Istrabenz ima udio u Petrolu, 10 posto u Mercatoru, udjel u Droga Kolinskoj vrijedi 300 milijuna eura, te oko 200 milijuna eura vrijedne imovine u turizmu

Posljednjih dana u slovenskim poslovnim krugovima sve se više spominju nagađanja o mogućnosti da talijanski kapital kupi većinski udio u slovenskoj naftnoj tvrtki Istrabenzu, čime bi posredno stekao udjel u više slovenskih tvrtki.

Nagađanja dodatno podgrijavaju glasine o financijskim problemima Istrabenza kao i cijena tvrtke na burzi koja ne prelazi 120 milijuna eura pa bi eventualni kupac mogao dobiti većinski udjel Istrabenza za 70 milijuna eura. No ponuđač mora računati i na zaduženost Istrabenz Holdinga, koja iznosi 408 milijuna eura, a zaduženost cijele grupe procjenjuje se na 900 milijuna eura. Posljednjih dana Uprava Istrabenza započela je pregovore s bankama vjerovnicima o modelu prevladavanja financijskog škripca, a u pregovore su uključeni i predstavnici vlade. Spominje se mogućnost da banke dugove pretvore u udjele i tako ga dokapitaliziraju. Mogući spas za financijske probleme Istrabenza mogao bi pak doći s druge strane Jadrana jer je Istrabenz grupa primamljiva talijanskim bankama Intesi Sanpaolo i UniCreditu koje se spominju kao mogući kupci. U tom bi slučaju talijanski ulagač jednim “udarcem” stekao vlasničke udjele u toj regiji. Naime, Istrabenz ima udjele u više tvrtki. U njegovu vlasništvu nalazi se 17-postotni udjel u konkurentskom Petrolu, 10 posto u Mercatoru, udjel u Drogi Kolinskoj vrijedan oko 200 do 300 milijuna eura, a ne treba zanemariti ni oko 200 milijuna eura vrijednu imovinu u turizmu.

Činjenice

Tužba Triglava
Osiguranje Triglav podnijelo je u studenom tužbu protiv Istrabenza zbog neplaćanja Petrolovih dionica. Vrijednost tužbe je 20 milijuna eura uz kamate.

Spektar poslovanja
Prema podacima iz lipnja 2008., u sastavu Istrabenza nalaze se 73 tvrtke iz sedam različitih sektora, a grupa zapošljava ukupno 4722 djelatnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close