Inozemne kreditne linije banaka pale na povijesni minimum

Autor: Ana Blašković , 12. listopad 2014. u 22:00
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Banke prepolovile inozemne izvore financiranja u odnosu na 2006. na 15,1 posto.

U ekonomiji koja će, izvjesno je, zaroniti u sedmu godinu recesije bankarski sektor je jedan od rijetkih stabilnih, no gdje je granica bez zdravog realnog sektora?

Ne smanjuju svoju zaduženost samo tvrtke u borbi s krizom i građani potaknuti nesigurnom situacijom na tržištu rada već je nastavljeno razduživanje banaka. Inozemne kreditne linije prema domaćim kreditorima pale su na rekordno niske razine: dok su prije krize, u travnju 2006., strani izvori financiranja činili čak 29 posto ukupne pasive, u kolovozu su se spustili na 15,1 posto. "To je posljedica nastavka razduživanja domaćih banaka i smanjene potrebe za pronalaženjem izvora za financiranje novih kredita", istaknula je Hrvatska udruga banaka u publikaciji HUB Pregledi. 
 

Vrijedi istaknuti da je čak i nakon eskalacije krize udjel inozemnog financiranja bio stabilan na razini od 20 posto. Tek od 2012. godine počeo se smanjivati, da bi početkom prošle godine pao ispod 18 posto i naposlijetku se prepolovio u odnosu na 2006. Nakon preslagivanja u strukturi izvora financiranja danas gotovo dvije trećine čine depoziti i kratkoročni instrumenti, kapitalni računi 20,8 posto, a inozemna pasiva 15,1 posto. Interes i potrebe za kreditima nastavljaju silaznom putanjom; samo se od početka godine kreditni portfelj smanjio se tri posto na godišnjoj razini.

U apsolutnim brojkama to znači da su klijenti u kolovozu bankama vraćali 4,9 milijardi kuna manje kredita. Godišnji pad zajmova građanima tijekom ljetnih mjeseci usporio je na 0,7 posto, no istodobno se snažno povećao kod tvrtki na 4,2 posto. Loši krediti, druga strana medalje tvrtki u problemima  i građana bez posla ili s nižim prihodima, na kraju lipnja dosegnuli su 16,4 posto i tu zasad nema naznaka promjene uzlaznog trenda. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sama stabilnost ne znači ništa posebno i ne smije biti sama sebi svrha
Stabilnost im je osigurana od nas samih , odnosno od strane cijelog društva
a to nije bjanko ček
Stabilnost koju im mi sami osiguravamo mora biti opravdana
Smiješno je slušati kako kažu da će ulagati kada se osiguraju uvjeti, kada se smanji rizik…bla,bla
Nemaju drugi na tržištu taj luksuz da čekaju u svom poslu
Banke si to mogu priuštiti jer su osigurana mnogobrojnim garancijama od strane države
Osobno bih štitio samo razvojne banke koje u stvari i pokreću ekonomiju i to strogo definirano…
A ostalo bih sve na tržište

New Report

Close