Inflacija u SAD-u opet raste, ali zlato neće zaštititi ulagače

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2018. u 14:14
Podizanje kamatnih stopa za zlato nije dobra vijest jer povećava oportunitetni trošak/FOTOLIA

Zlato čuva vrijednost kada inflacija izmakne kontroli, a ne kada je njezin rast očekivan.

Zlato kao čuveni štit od inflacije ne funkcionira najbolje u današnjim okolnostima rasta kamatnih stopa, pokazuje analiza koju prenosi Reuters.

Već tisućljećima najplemenitiji metal smatra se čuvarom vrijednosti, pa je današnja plaća američkih vojnika po vrijednosti praktički jednaka iznosu koji su dobivali još rimski vojnici.

Zlatne godine 
Međutim, povijesno kretanje cijene zlata u posljednjih pola stoljeća pokazuje kako ta roba bolje funkcionira kao štit od inflacije kada rast cijena dolazi iznenada i zbog nekog vanjskog šoka – poput skoka cijena nafte tijekom 70-ih godina – nego u uvjetima očekivanog povećanja kamatnih stopa i inflacije. "Ako izuzmete 70-e godine, vidjet ćete da je veza između zlata i inflacije relativno slaba", ističe Brian Lucey, profesor međunarodnih financija na Trinity Collegeu u Dublinu.

"To je zato jer smo tijekom 80-ih i 90-ih imali drugačiji inflacijski režim nego 70-ih. U 80-ima i 90-ima dvoznamenkasta stopa inflacija bila je normalna. Tome više nećemo svjedočiti", pojašnjava Lucey.

Statistika pokazuje da je u SAD-u početkom 80-ih godina stopa inflacije skočila na 15 posto, a cijena zlata rasla je praktički po jednakim stopama nakon što je u prethodnom desetljeću skočila 15 puta. Inflacija u Americi opet polagano raste, a središnja banka na to će odgovoriti bržim podizanjem kamatnih stopa. To je za zlato loša vijest, tvrde analitičari, jer se time povećava oportunitetni trošak kupnje i držanja zlata. Drugim riječima, zašto držati zlato kada bolji prinos donosi gotovina?  

Ulagači miješaju rezultate 
Ulaganje u zlato razumna je investicijska odluka jedino u slučajevima kada inflacija izmakne kontroli. Istraživanje profesora financija Harveya Campbella sa sveučilišta Duke pokazuje kako se sposobnost zlata u čuvanju vrijednosti ističe u vremenskim intervalima od nekoliko stoljeća, a ne mjeseci ili godina. "Ljudi miješaju vrlo dugoročne rezultate zlata s kratkoročnima, vjerujući da će ih zlato zaštititi", kaže Campbell.

Ovi teorijski nalazi svoju potvrdu nalaze i u ovogodišnjem kretanju cijene zlata i prinosa na američku 10-godišnju državnu obveznicu. Tijekom ove godine prinos je skočio 16,6 posto dok je cijena zlata u minusu od 0,3 posto. No, pošto se zlato i dalje percipira kao štit od inflacije, vjerojatno će ga i dalje dio ulagača kupovati kako inflacija bude rasla, smatraju analitičari banke Standard Chartered.

Komentirajte prvi

New Report

Close