Inflacija u eurozoni na najvišoj razini od 2008.

Autor: Karlo Vajdić , 31. ožujak 2011. u 22:00

Novi neočekivani rast razine cijena gotovo će zasigurno dovesti do podizanja kamatnih stopa

Prva procjena Eurostata, objavljena u četvrtak, pokazala je da je stopa inflacije u eurozoni dodatno porasla tijekom ožujka. S razine od 2,4 posto u veljači godišnja stopa inflacije prošlog je mjeseca skočila na 2,6 posto. To joj je ujedno i najviša razina još od listopada 2008. godine, odnosno u posljednjih gotovo dvije i pol godine. Tada je inflacija iznosila 3,2 posto.Najnoviji podatak neugodno je iznenađenje za ekonomiste i analitičare koji su očekivali da će inflacija u ožujku blago usporiti na 2,3 posto. Ovakav trend samo će dodatno ojačati očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) idućeg tjedna donijeti odluku o povećanju osnovne novčane kamatne stope. Jean-Claude Trichet, predsjednik ECB-a, već je u nekoliko navrata posljednjih tjedana dao do znanja da će kreatori europske monetarne politike posebnu pozornost posvetiti kretanju cijena. Inflacija je u protekle dvije godine pomalo pala u drugi plan jer su brige o poticanju ekonomskog oporavka dominirale monetarnim razmatranjima.

Zamah oporavku
ECB je i početkom ožujka zadržao novčanu kamatnu stopu na razini od jedan posto. Na toj se razini ta stopa nalazi već gotovo dvije godine jer se niskom cijenom novca želi dati bolji zamah europskom gospodarskom oporavku. Analitičari su dosad procjenjivali da je podizanje kamatne stope u travnju moguće, ali ne i vjerojatno, no s ovakvim kretanjem inflacije ta će se očekivanja gotovo zasigurno promijeniti. Europska središnja banka neizravno podržava tzv. politiku ciljane inflacije. Poznato je da ECB optimalnom inflacijom smatra onu koja je “niža, ali blizu dva posto”. Bilo kakvo probijanje te granice u ECB-u će zasigurno dovesti do pojačane zabrinutosti jer je održavanje stabilnosti cijena u eurozoni primarni cilj te banke. ECB se u proteklih godinu-dvije više bavio stabilnošću banaka u eurozoni i Europskoj uniji, kao i pokušajima da umiri ulagače zabrinute zbog budućnosti eura uzdrmanog dužničkim krizama u nekim perifernim državama Unije. Ekonomist nizozemske ING banke Peter Vanden Houte u svojem komentaru kretanja inflacije navodi da je “ECB već signalizirao svoju namjeru da započne normalizaciju politike kamatnih stopa”, prenosi Wall Street Journal. On dodaje da u toj banci i dalje predviđaju da će ECB u travnju podignuti novčanu kamatnu stopu za četvrtinu postotka, ali sada dodaju da je s obzirom na objavljene brojke još jedno podizanje kamatne stope “izgledno” za ovu godinu.

Mirnije potkraj godine
Prije nekoliko mjeseci, kad su se pojavili prvi znakovi rasta inflacije, Jean-Claude Trichet je izjavio da je takvo kretanje očekivano i da bi inflacija u eurozoni trebala rasti u prvom dijelu ove godine. Tada su u ECB-u očekivali da će pritisak na rast cijena oslabiti u drugom dijelu 2011. godine. Iako Eurostat nije objavio dodatnu analizu porasta cijena, nagađa se da je skok inflacije posljedica rasta cijena energije i energetskih sirovina. Osim toga dodatni ‘poticaj’ došao je kroz poskupljenje hrane, alkohola i duhanskih proizvoda. Podizanje novčane kamatne stope u eurozoni trebalo bi neznatno poskupjeti kredite, no pitanje je kakav će konačni utjecaj imati na još nesiguran gospodarski oporavak Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close