Industrijska proizvodnja porasla osmi mjesec zaredom?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2015. u 08:17
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Pokažu li se procjene točne, bio bi to osmi mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a makroekonomisti očekuju njezin rast osmi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja porasla za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se u rasponu od stagnacije do rasta od 2 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to osmi mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije.

Međutim, očekuje se usporavanje rasta, s obzirom da je u kolovozu industrijska proizvodnja skočila 2,8 posto.

"Na godišnjoj razini očekujemo rast industrijske proizvodnje pod utjecajem skromnog oporavka domaće potražnje te i dalje prisutnog rasta robnog izvoza", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim jačanja domaće potražnje, pozitivno na industriju utječe rast gospodarstva EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske, zbog čega raste hrvatski robni izvoz.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,9 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zadrži li se pozitivan trend, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close