IFC predvodi val 'pozitivnog' investiranja

Ulaganja bi mogla dosegnuti 26 trilijuna dolara/Goran Ferbezar/PIXSELL Ulaganja bi mogla dosegnuti 26 trilijuna dolara/Goran Ferbezar/PIXSELL

60 ulagača koji su usvojili principe kolektivno su investirali više od 350 mlrd. $.

International Finance Corporation (IFC), članica grupe Svjetske banke, objavila je da 60 investitora usvaja Operativne principe za upravljanje pozitivnim utjecajem.

Bit će to tržišni standard za ulaganje koji se oslanja ne samo na financijsku dobit ulaganja, već i na pozitivan utjecaj na okruženje i to na discipliniran i transparentan način. 

Usvojeni principi trebali bi donijeti veću transparentnost, kredibilitet i disciplinu na tržištu. Ulagači koji su usvojili spomenute principe kolektivno su investirali više od 350 milijardi dolara u projekte.

Principi osiguravaju jasan standard za sve što predstavlja investiranje s pozitivnim ishodom i rješava problem "impact washinga", odnosno prikrivanja stvarnih ciljeva kapitala.

Izradom principa predvodio je IFC, a usvajaju ga između ostalih EBRD i EIB. Procjenjuje se da bi investicije s pozitivnim ishodom mogle dosegnuti 26 trilijuna dolara. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve