I uz rast novih ugovora, aktiva leasing kuća pala za 3,5 posto

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2014. u 22:00
Erste Immorent Leasing bilježi najveći gubitak od 34,3 milijuna kuna/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Vrijednost novih ugovora operativnog leasinga porasla za gotovo četvrtinu.

Iako su primjetne blage naznake pozitivnih promjena, za leasing industriju kriza je i dalje sastavni dio poslovanja.

Posljednji podaci regulatora o poslovanju leasing društava otkrivaju daljnji pad dobiti i ukupne aktive. Tako je domaća leasing industrija u prvih šest mjeseci zabilježila ukupnu dobit prije oporezivanja od 110,2 milijuna kuna što je neznatnih 0,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. K tome, ukupna aktiva do ovogodišnjeg kraja lipnja dosegla je 20,2 milijardi kuna što je 3,5 posto manje na godišnjoj razini. Ipak, porasla je vrijednost novozaključenih ugovora.

Kod operativnog leasinga statistika bilježi rast od 23,6 posto na 1,3 milijarde kuna, dok je vrijednost novozaključenog financijskog leasinga od 1,8 milijardi kuna uvećana za 21,5 posto. Klaudija Karabuva-Vidas, predsjednica Udruženja leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ističe da je – s obzirom na ekonomsku situaciju – teško očekivati da će leasing industrija u narednom razdoblju imati uzlazni trend. "Pratimo investicije i osobnu potrošnju, ako te sastavnice padaju, padat će i leasing. Iako je bilanca leasing društava pala za dodatnih pet posto na polugodišnjoj razini, pozitivno je što su troškovi rezervacija potraživanja smanjeni za sedam posto što znači da je dobar dio problematičnih portfelja saniran", kaže Karabuva-Vidas.

Ako se pogledaju poslovni rezultati 23 društva, njih četiri – Erste Group Immorent Leasing, Hypo Leasing Kroatien, KBM Leasing Hrvatska te Euroleasing – bilježe polugodišnji gubitak. Ponajviše je "stradao" Erste Group Immorent Leasing koji nije dio hrvatske Erste grupe. To je društvo s lanjskih 2,2 milijuna kuna na polugodištu gubitak produbilo na čak 34,3 milijuna kuna. U Erste Immorentu tvrde da im je poslovanje u dosadašnjem tijeku godine bilo pod značajnim utjecajem nastavka nepovoljnih gospodarskih kretanja. "U uvjetima takvog tržišnog okruženja zabilježen je gubitak od 34,3 milijuna kuna koji je posljedica povećanja troškova rezerviranja, odnosno ispravka vrijednosti za gubitak od umanjenja u iznosu od 35,9 milijuna kuna. Međutim, takav razvoj događaja već je ranije bio predviđen i ugrađen u poslovne planove", ističu u Erste Immorent Leasingu. Na pitanje prijeti li im možda gašenje, odgovaraju kako redovno posluju, nisu u likvidacijskom postupku niti je on u planu.

Komentirajte prvi

New Report

Close