I Srbi kolektivno tuže banke zbog kredita u francima

Autor: Rato Petković / VLM , 13. veljača 2013. u 21:00
Postoji mogućnost da se kolektivna tužba proširi i na druge kreditore

Na meti udruge ‘Efektiva’ su Hypo, Pierus i EFG banka, a kao i u Hrvatskoj kreditori su tuženi i zbog jednostranog mijenjanja kamatnih stopa.

Nakon što ih je središnja banka iznevjerila jer nije ispunila obećanje da će brzo ponuditi rješenje kojim bi se pomoglo štedišama koje su uzele zajmove s deviznom klauzulom u švicarskim francima, srpska udruga bakarskih klijenata "Efektiva" odlučila je tužbom, nalik onoj koja je podignuta i u Hrvatskoj, zatražiti zaštitu suda.

Riječ je o je prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka u  Srbiji, mada je dosad zabilježen velik broj pritužbi na odnos kreditora prema klijentima. Pritužbe su redovno upućivane središnjoj banci, ali ih ona u većini slučajeva nije uspjela riješiti, što je kod korisnika bankarskih usluga doživljeno kao štićenje banaka na uštrb građana. U tužbi protiv tri banke – Hypo Alpe-Adrije, Pireusa i EFG-a, traži se zaštita kolektivnih interesa potrošača. Prema riječima Dejana Gavrilovića, predsjednika udruge, spomenute tri banke su odabrane  jer za njih postoji najviše dokumentacije, što znači da bi se tužba mogla proširiti i na druge banke. Nijedna od njih nije spremna smanjiti troškove vraćanja kredita, koji su vrtoglavo narasli zbog povećane vrijednosti švicarske valute u odnosu na domaći. No tužba se ne odnosi samo na ugovorenu valutnu klauzulu, već i na jednostranog mijenjanja kamatnih stopa od strane poslovnih banaka.

Tužitelji su stoga pozvali Narodnu banku Srbije da u sudskom sporu ipak stane na njihovu stranu, "kako bi donekle ispravila posljedice dosadašnjeg pasivnog držanja". Takovo ponašanje regulatora je, kažu članovi udruge, pridonjelo teškom položaju bankarskih klijenata, od kojih su mnogi bili prisiljeni vratiti stanove bankama, koji su prilikom uzimanja zajma stavljeni pod hipoteku.Tužba je izazvala različite komentare u javnosti. Dok je jedni podržavaju, drugi smatraju da potrošači nisu u pravu jer su potpisali ugovornu obvezu u vrijeme kada je uzimanje kredita u "švicarcima" bilo povoljno, a sada, kada im ne odgovara, traže zaštitu suda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close