I dalje najveći rast kredita u Turskoj, u Mađarskoj 16% loših

Autor: Ante Pavić , 19. rujan 2013. u 22:01
U Poljskoj i Češkoj ubrzan rast, predviđa Erste Group

Mađarske su banke u pet godina prepolovile kredite svojih stranih vlasnika, financiranje iz inoizvora palo je na 21,5 mlrd. eura.

Bankarski sektor srednje i jugoistočne Europe imat će koristi od ulagačkog očekivanja oporavka eurozone, stoji u izvješću Erste Groupa. U izvješću u kojem se ne spominje hrvatski bankarski sektor obrađeni su Mađarska, Češka, Poljska, Rumunjska, Srbija i Turska.

Guenter Hohberger, analitičar Erste Groupa za bankarski sektor srednje i istočne Europe, smatra da strukturne prednosti u Poljskoj i Češkoj postavljaju temelje za ubrzan rast u 2014. godini, kao i nakon toga. "Smanjeni troškovi rizika u kombinaciji s ubrzanim ostvarivanjem prihoda uslijed sve većih obujmova i poboljšanih neto kamatnih marži, kao i stroga kontrola troškova, od početka iduće godine vjerojatno će potaknuti rast neto prihoda. Prijetnje profitabilnosti banaka u ovim zemljama prije bi mogle doći s fiskalne nego s operativne strane, kao što svjedoče polemike o porezima za banke ili povećanje poreza na dobit", navodi Hohberger. U Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji najveće su izazovi rezanje troškova rizika i pronalazak ravnoteže između rasta, marži i troškova rizika kako bi se postigla održiva profitabilnost. Kapitalizacija je i dalje zdrava i predstavlja snažnu osnovu za pomake.

Ukratko, rast regije iznad stopa Zapadne Europe daje dobre perspektive regiji koja bilježi rast izvoza. Njihov javni dug, odnosno prinosi na državne obveznice, neko vrijeme bi mogle padati u sljedećem kratkoročnom razdoblju. Očekivani postupni oporavak eurozone vodit će rastu prinosa u srednjoročnom razdoblju. I dok Češka bilježi najveći rast BDP-a, a banke imaju kvalitetnu imovinu s udjelom loših kredita od šest posto, Mađarska ima 18 posto udjela loših kredita, što znatno utječe na profitabilnost banaka. Stopa pokrivenosti rezervacijama za loše kredite u drugom je tromjesečja na razini cijeloga bankarskog sustava Mađarske iznosila 58 posto.

Važnije je da je razduživanje vjerojatno dosegnulo vrhunac u drugome tromjesečju ove godine, većinom zahvaljujući planu "Financiranja za rast" koji podupire zaduživanje malih i srednjih poduzetnika. Stoga će porast u obimu kreditiranja biti vidljiv u idućim tromjesečjima. Mađarske banke uspjele su prepoloviti kredite svojih inozemnih vlasnica u posljednjih pet godina. Financiranje iz stranih izvora do kraja je srpnja palo na 21,5 milijardi eura. Na svom vrhuncu, na početku financijske krize, ono je dosezalo 43 milijarde eura. Preračunato u švicarskim francima, sadašnja razina identična je onoj iz 2004, dok je preračunato u forintima ona na razini 2006. zbog deprecijacije nacionalne valute.

Najveći dio stranih kredita dolazi od banaka u eurozoni koje imaju podružnice u Mađarskoj. Austrijske banke, koje su male iznimno visok stupanj izloženosti u Mađarskoj, u međuvremenu su znatno smanjile svoj udio i njihove podružnice sada se usredotočuju na davanje kredita u domaćoj valuti. Najveći rast kredita očekuje se u Turskoj, koji će ipak s ovogodišnjih 24 posto, 2014. usporiti na 16 posto.  

Preporuke

Poželjni i AIK i Komercijalna

Osim poljskih banaka, Erste analitičari akumuliranje dionica preporučaju i za Raiffeisen Bank International, čiji su rejting snizili s preporuke za kupnju, i češku Komercni banku. Od malih banaka preporučuju rumunjsku Banca Transilvania i srpske AIK Banku i Komercijalnu banku.

Komentirajte prvi

New Report

Close