Hypo ipak u rukama Advent Internationala i EBRD-a

Autor: Ana Blašković, Snježana Herek , 24. prosinac 2014. u 12:38
Transakcija bi trebala biti provedena do lipnja

Mreža šest banaka prodana je za 50 milijuna eura, a budu li ispunjeni postavljeni ciljevi za 2014. i 2015., Austrija može utržiti najviše 200 milijuna eura.

Novi vlasnik austrijske Hypo Group Alpe Adria, među kojima je i domaća Hypo banka, ipak je naposlijetku prodana konzorciju američkog fonda Advent International te Europske banke za obnovu i razvoj.

Postignutim dogovorom Advent, koji postaje vlasnik 80 posto Hypoa, i EBRD platit će najmanje 50 milijuna eura, objavio je fond dodajući cijena može i narasti do najviše 200 milijuna eura ako se ispune određeni ciljevi poslovanja u 2014. i 2015., no bez detalja o njima. Iz austrijskog Ministarstva financija poručili su da je od troje ponuđača najprihvatljivija bila ponuda Adventa i EBRD-a s kojima je sporazum potpisan u ponedjeljak navečer nakon preporuke posebno oformljenog radnog povjerenstva za analizu pristiglih ponuda.

 

80posto

Hypoa bit će u vlasništvu Adventa, ostatak EBRD-a

Transakcija bi trebala biti provedena do lipnja nakon zelenog svjetla regulatora i Europske Komisije. Prema pisanju Bloomberga, Hypo banka još duguje 2,2 milijardi eura bivšoj vlasniku Heti. Taj će iznos biti vraćen tijekom idućih nekoliko godina prema rasporedu dogovorenim s Adventom, pri čemu je uvjet dostupnost financiranja putem depozita i tržišta kapitala, rekli su iz fonda. Istodobno, Republika Austrija pristala je osigurati jamstva od 1,7 milijardi eura za 'neutvrđene rizike povezane s imovinom', potvrdilo je resorno ministarstvo.

"Pod našim vlasništvom grupa će ponovno postati operativna. Advent planira revitalizirati i povećati retail i poslovanje s malim i srednjim poduzetnicima koje nudi na ključnim tržištima", najavio je američki fond sa sjedištem u Bostonu. Mreža šest banaka u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji ima 1,25 milijuna klijenata, 245 poslovnica i imovinu od 8,4 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close