Hypo banka u Hrvatskoj ostvarila dobit prije oporezivanja od 201 milijun kuna

Autor: Tamara Depolo , 31. ožujak 2010. u 22:00

Hypo Alpe-Adria Group iskazao je godišnji gubitak od 1,58 milijardi eura

Hypo Group Alpe Adria objavio je u srijedu okvirne rezultate poslovanja u 2009. Prema njima, godišnji gubitak grupe nakon oporezivanja iznosi rekordnih 1,58 milijardi eura, što znači da se neto gubitak u odnosu na 2008. povećao za milijardu. Banka-kći Hypa u Hrvatskoj, Hypo Alpe-Adria banka, inače peta po veličini u Hrvatskoj, u 2009. je ostvarila puno pozitivniji rezultat. Dobit prije oporezivanja iznosi 201 milijun kuna, a operativni rezultat od 877 milijuna kuna bitno je bolji nego 2008. U rezultatima za 2009., inače, po prvi put je konsolidirana Slavonska banka, koju je Hypo prošle godine pripojio.

Smanjeni troškovi
Prema podacima HNB-a, Hypo banka u Hrvatskoj je 2008. ostvarila 185,6 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, a Slavonska banka 96 milijuna kuna. Prema riječima predsjednika Uprave Hypo banke u Hrvatskoj, Markusa Ferstla, zadovoljni su rezultatom koji su postigli u godini otežanog poslovanja, a prema njegovim riječima rezervacije za loše plasmane povećane su zbog utjecaja ekonomske krize. Jamstveni kapital Hypo Alpe-Adria banke iznosi 8,3 milijarde kuna, što je stopa adekvatnosti kapitala od čak 20,21 posto.Detaljno godišnje izvješće Hypo grupa namjerava objaviti večeras, no kako proizlazi iz jučerašnjeg priopćenja, operativna djelatnost bankarske grupacije razvijala se pozitivno. U prošloj su godini neto prihodi od kamata na razini grupe povećani za 24 posto, na 869 milijuna eura, a i sveukupni troškovi su smanjeni za osam posto, na 542 milijuna eura. No, smanjen je volumen novih poslova i povećane su rezervacije za rizike zbog čega je aktiva grupe smanjena za pet posto, na 41,1 milijardu eura. Do rekordnog neto gubitka došlo je zbog povećanja potrebnih rezervacija za loše kreditne plasmane i zbog smanjenja vrijednosti hipoteka. Za loše kredite Hypo grupa je morala rezervirati 1,67 milijardi eura, dakle milijardu eura više nego u 2008.

Zaostaci u plaćanju
Kao razlozi se navode zaostaci klijenata u plaćanju kredita i visoki rizici u segmentu cross-border kredita, posebno kod pojedinih velikih klijenata, za koje se ispostavilo da su preko nekoliko tvrtki-kćeri od Hypa višestruko dobivali kredite. Inače, stavku pojedinih kreditnih angažmana Hypa u hrvatskom turizmu istražuje državno odvjetništvo u Klagenfurtu, a pod istragom su i krediti Vladimiru Zagorcu i biznismenu Miri Oblaku, kako je potvrdilo odvjetništvo. Načelno je iz Hypa priopćeno i da se znatan dio rezervacija za loše plasmane odnosi na leasing poslovanje u Hrvatskoj, Ukrajini i Bugarskoj. Restrukturiranje je ove godine glavna zadaća menadžmenta, kaže se u priopćenju iz centrale u Klagenfurtu.

Promjene

Plan restrukturiranja
U Hypo grupi kažu da je ove godine glavni zadatak menadžmenta restrukturiranje kompanije. Okvirno se o planu restrukturiranja već zna da će biti predloženo povlačenje iz pojedinih zemalja i tržišnih segmenata. Neslužbeno se može čuti da će se Hypo zasigurno povući iz svih zemalja gdje je imao samo leasing poslovanje, poput Ukrajine i Bugarske, a navodno su na prodaju i sve banke-kćeri za koje stigne dobra ponuda. Ovih dana je na mjesto čelnika grupe umjesto Franza Pinkla imenovan Gottwald Kranebitter.

Komentirajte prvi

New Report

Close