HT kandidat za kosovski telekom

Autor: Karlo Vajdić , 06. lipanj 2011. u 22:00

Najveći domaći telekom je interes za kosovskoga konkurenta pokazao još u jesen prošle godine, a sada očekuje daljnje upute za natječaj

Hrvatski telekom (HT) u ponedjeljak je objavio da je “ispunio uvjete za pretkvalifikaciju” te da je postao pretkvalifikacijski kandidat u privatizaciji Pošte i telekomunikacija Kosova (PTK). Iako je vijest objavljena na Zagrebačkoj burzi oko pola sata prije zaključivanja trgovine, dioničari nisu pokazali bilo kakvu reakciju na novu informaciju. Dionica HT-a kraj trgovanja dočekala je na razini od 256 kuna, što je za 0,1 posto niže od njezine konačne cijene prošlog tjedna. U HT-u navode da od vlade Republike Kosovo sada iščekuju “daljnje informacije o procesu nadmetanja”. HT je svoj interes za kosovsku kompaniju iskazao još krajem rujna prošle godine prijavom za pretkvalifikaciju.

U siječnju iznad 300
U HT-ovu priopćenju stoji da PTK pruža usluge fiksne i mobilne telefonije te poštanske usluge na Kosovu. “Očekuje se da će biti prodan samo telekomunikacijski dio poslovanja kada vlada Republike Kosovo bude prodavala svoj udjel od 75% u PTK-u”, dodaje se u objavi najvećega hrvatskog telekoma.Dionica HT-a već mjesec dana ne bilježi veće oscilacije na Zagrebačkoj burzi. Cijena joj se od početka svibnja kreće uglavnom u rasponu od 255 do 260 kuna. Prije toga, odnosno prije isplate dividende, cijena joj se kretala i iznad 280 kuna, a u prvome mjesecu ove godine premašivala je i iznos od 300 kuna. Može se očekivati da bi dioničari mogli reagirati tek kad bi za Hrvatski telekom postalo izglednije da može postati vlasnikom većinskog udjela PTK-a.

Pad dobiti
Hrvatska telekomunikacijska kompanija nije dosad pokazivala previše interesa za širenje izvan granica Hrvatske, nego je svoje poslovanje usmjeravala na domaće tržište.Prema nerevidiranim podacima o poslovanju u prvom tromjesečju HT je od početka godine do kraja ožujka ostvario neto dobit od 353,5 milijuna kuna, što je za 40 milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupni prihodi smanjeni su za četiri posto, na 1,88 milijardi kuna, dok su rashodi sniženi za 1,9 posto, na 1,44 milijarde kuna.Dionicom HT-a posljednjih se nekoliko dana nešto manje trguje na Zagrebačkoj burzi. Dnevni promet se uglavnom drži ispod iznosa od 2,5 milijuna kuna, dok se uobičajeno ostvaruje tri i više milijuna kuna. Najviši prometi ovom dionicom ove godine ostvarivani su sredinom siječnja kad je u nekoliko navrata premašio 20 milijuna kuna.




Komentirajte prvi

New Report

Close