Hrvatski fondovi za sada hladni na sankcije Rusiji

Autor: Tomislav Pili , 30. srpanj 2014. u 22:01
Foto: Tatjana Tadić/PIXSELL

U narednom razdoblju očekuje se pojačana volatilnost cijena dionica.

Treću i najoštriju rundu zapadnih sankcija prema Rusiji menadžeri hrvatskih investicijskih fondovia izloženih tom tržištu za sada ne smatraju velikim problemom.

Dva najveća domaća društva za upravljanje fondovima, ZB Invest i PBZ Invest, imaju po jedan fond koji su izravno izložena ruskom tržištu kapitala. Zoran Ilić, fond menadžer PBZ i-Stock fonda ne očekuje izraženiji utjecaj na prinos PBZ I-Stock fonda jer je krajem travnja došlo do restrukturiranja fonda čime je izloženost Rusiji pala sa 25 na 5,5 posto imovine."Smatramo da je utjecaj sankcija većina investitora već uključila u trenutne cijene ruskih dionica, ali je upitno kako će se odvijati budući događaji", kaže Ilić dodavši kako će usklađivati izloženost regiji u skladu sa situacijom.

No, ako se situacija bude odvijala kao u srijedu, hrvatski fond menadžeri nemaju razloga za brigu. Naime, indeks Moskovske burze MICEX u srijedu je skočio za dva posto što je iznenadilo većinu zapadnih analitičara. Tim više jer su solidne poraste cijene ostvarile dionice Rosnjefta i Sberbanka, kompanija koje bi ponajviše trebale trpiti negativan efekt zapadnih sankcija. U ZB Investu kažu da je posljednji val unilateralnih američkih sankcija imao značajan negativan utjecaj na cijene ruskih dionica i obveznica.
 

"Jačina negativnog utjecaja bila je selektivna, jer su, razumljivo, najviše pale cijene instrumenata onih izdavatelja koji su se našli na popisu subjekata prema kojima su sankcije izravno usmjerene", ističu u ZB Investu. Dodaju da je rušenje putničkog aviona Malaysian Airlinesa unijelo dodatni nemir na financijska tržišta."Nakon reakcije Europske unije, svjedočimo laganom oporavku vrijednosti ruskih vrijednosnica. Naime, EU sankcije prema Rusiji blaže su nego što se očekivalo i nisu pokrile širi krug kompanija, pa su investitori pojačali kupnju instrumenata onih izdavatelja koji se nisu našli na popisu za sankcije. Obzirom da se ukrajinskoj krizi još uvijek ne nazire kraj, očekujemo nastavak pojačane volatilnosti cijena i u narednom razdoblju", kažu u ZB Investu.

Zoran Ilić ne očekuje značajnije korekcije ni na europskom tržištu. Međutim, ukoliko dođe do daljnje eskalacije odnosa i oštrijih sankcija "moguće je očekivati negativan utjecaj na gospodarsku aktivnost u EU", kaže Ilić.

Komentirajte prvi

New Report

Close