RH prati globalni trend, višestruko pada vrijednost spajanja i preuzimanja

Autor: Tin Bašić , 15. siječanj 2013. u 21:45
75 posto pala je u 2012. vrijednost spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj

Prema Zephyru, vrijednost aktivnosti na našem tržištu u 2012. iznosila 387 mil. dolara, no konačan iznos mogao bi biti još niži.

Vrijednost spajanja i preuzimanja u svijetu u prošloj je godini bila na najnižoj razini od 2004. godine.

Ukupno je riječ o 3144 milijardi dolara i 65.000 transakcija. Podaci su to iz istraživanja britanske konzultantske tvrtka Zephyr, koja godišnje prati milijune poslovnih akvizicija i transakcija u svijetu. Njihova nova analiza (objavljena na www. zephyrdealdata.com) bavi se i Hrvatskom, a navodi da je kod nas prošle godine vrijednost spajanja i preuzimanja kompanija bila dvije trećine manja nego 2011. godine. Zephyr tako piše da je vrijednost takvih aktivnosti na hrvatskom tržištu u 2012. iznosila 387 milijuna dolara, odnosno 2,19 milijardi kuna. Godinu prije vrijednost tih aktivnosti, u koje ne ulaze inicijalne javne ponude i njihove najave i kupnja vlastitih dionica, iznosila je 1,58 milijardi dolara (8,95 milijardi kuna). No stvarno stanje ipak je nešto je drugačije. Zephyr je u statistiku uključio i najavljena preuzimanja koja se lani nisu ostvarila. Prema tablici koju je Poslovni dnevnik dobio na uvid, najvrednije prošlogodišnje preuzimanje bilo je ono Đure Đaković holdinga i Ingre vrijedno 182,4 milijuna dolara, koje se na kraju nije ostvarilo.

U njihovu statistiku je ušla i obveza preuzimanja Koteksa koju je morao objaviti Goran Sapunar, ali to nije nikada učinio. S druge strane, britanska tvrtka nije uključila preuzimanje Istraturista od strane Zagrebačke banke vrijedno ukupno 155 milijuna kuna kao ni dokapitalizaciju Leda tešku 700 milijuna. No bez obzira na to, podaci ukazuju na loše stanje takvih aktivnosti u Hrvatskoj kada se oni uspoređuju s regijom. Na ljestvici 20 država u kojoj su Rusija i zemlje srednje i istočne Europe, Hrvatska je na 14. mjestu po vrijednosti transakcija i na 13. mjestu po broju provedenih aktivnosti. Susjedne Srbija, Slovenija, pa čak i Kosovo na višoj su poziciji. Srbija je u 2012. imala 445 milijuna dolara vrijednih spajanja i preuzimanja (13 mjesto na tablici), dok je Slovenija kroz 39 transakcija (manje od Hrvatske koja je imala 53) ostvarila 760 milijuna dolara što je deveti rezultat po veličini u regiji. Kosovo je zabilježilo 621 milijun dolara vrijedna spajanja i preuzimanja, dok godinu prije nije imalo nijedno.

Komentirajte prvi

New Report

Close