Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom proizvođačkih cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2015. u 08:48
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska je u travnju bila u skupini EU zemalja koje su zabilježile najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Hrvatska je u travnju bila u skupini EU zemalja koje su zabilježile najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj pale su u travnju na mjesečnoj razini prvi puta od siječnja, i to za 0,6 posto. U ožujku su porasle 1,2 posto, pokazali su u utorak objavljeni podaci Eurostata.

Najveći je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini u travnju zabilježila Malta, za 4,4 posto. Slijedi Rumunjska s padom cijena za 0,7 posto.

Najviše su pak porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Češkoj, Danskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, za po 0,4 posto.

Na razini EU-a cijene su na mjesečnoj razini u travnju stagnirale, budući da je 0,3-postotni pad cijena u energetskom sektoru neutralizirao isto postotno povećanje cijena intermedijarnih dobara, te povećanje cijena kapitalnih dobara za 0,1 posto.

U ožujku su cijene na razini EU-a prema revidiranim podacima Eurostata uvećane 0,3 posto.

Eurozona je, pak, u travnju zabilježila pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 0,2 posto. Uteg je bio 0,6-postotni pad cijena energije. Porasle su samo cijene intermedijarnih dobara, za 0,3 posto, te cijene kapitalnih dobara, za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU28 u travnju pale 2,8 posto. Najviše su se smanjile cijene energije, za 9,6 posto. Porasle su samo cijene kapitalnih i trajnih potrošačkih dobara, za 0,8 odnosno 0,9 posto.

Gotovo sve su zemlje članice u travnju zabilježile pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini. Najdublji je pad bilježila Litva, za 8,8 posto, a slijedi Velika Britanija s padom cijena za 7,1 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju pale na godišnjoj razini za 3,1 posto, nakon 2,7-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Rast cijena bilježili su samo Luksemburg i Švedska, za 0,8 odnosno 0,2 posto. U Sloveniji su cijene stagnirale.

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju pale na godišnjoj razini za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U ožujku smanjene su 2,3 posto. Najviše su pale cijene energije, za 6,4 posto, a najviše porasle cijene trajnih potrošačkih dobara, za 0,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close