Hrvatska je ni kriva ni dužna, zaradila 3,5 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2016. u 10:46
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U ovoj godini bi Hrvatska za troškove kamata iz državnog proračuna trebala platiti oko 11,5 milijardi kuna, pa bi značilo da bi pod novim uvjetima zaduživanja taj trošak iznosio oko osam milijardi kuna.

Nastavljaju se rekordno jeftini uvjeti zaduživanja u svijetu i u Europi, a rujan je Hrvatskoj donio pad prinosa na državnu euroobveznicu s rokom dospijeća do 2025. godine na razinu ispod tri posto, što je donedavno zvučalo nestvarno, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, prema podacima koje smo dobili od RBA, prinos na tu državnu obveznicu je pao na 2,97 posto, dok je 31. prosinca 2015. bio na razini od 4,24 posto. To je pad prinosa od više od jedne trećine u tom razdoblju, odnosno za skoro 1,25 postotna poena. Ako znamo da ukupni hrvatski javni dug prema zadnjim podacima iznosi oko 290 milijardi kuna, smanjenje cijene zaduživanja za oko 1,25 posto značilo bi oko 3,5 milijardi kuna manje troška kamata na godišnjoj razini. Podsjetimo, u ovoj godini bi Hrvatska za troškove kamata iz državnog proračuna trebala platiti oko 11,5 milijardi kuna, pa bi značilo da bi pod novim uvjetima zaduživanja taj trošak iznosio oko osam milijardi kuna.

Naravno, nemoguće je dosadašnji cijeli dug reprogramirati jeftinijim kamatama, jer vjerovnici ne bi pristali na to, osim u slučaju kada bi Hrvatska proglasila bankrot, već se samo dospjeli i novi dug može refinancirati s manjim kamatama, pa se tako za ubuduće može smanjivati cijena duga.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Hrvatska je ove godine trebala platiti 11.5 miliardi kamata.

Da su vladari bili Lex Kukuriku Milanovićeva koalicija oni bi potrošili 11.5 miliardi.

A pošto su bili na vlasti ovi sposobni znalci koje ćemo možda mjenjati u nedjelju ostalo je nepotrošeno 3.500.000.000,00 kunica.

Tko je shvatio – shvatio.

vlada nisu ništa radili, pa su zaradili. isto bi bilo s dioničarima na forumu, koji bi najviše zaradili da nisu se bavili ulaganjem .

Gdje je u toj priči zarada???

Tako je Grcka “zaradjivala” od 2003 do 2008-e.

New Report

Close