Hrvatska izbjegla sankcije iz EU

Autor: Tin Bašić , 11. rujan 2013. u 09:15
Petar-Pierre Matek, čelnik Hanfe, potpisao je pravilnike o alternativnim fondovima/Ž. Bašić/PIXSELL

Samo 12 članica EU, kao i mi, donijelo je zakone o alternativnim fondovima.

Hrvatska je jedna od malobrojnih članica Europske unije koja je na vrijeme implementirala zakonsku regulativu o alternativnim investicijskim fondovima.

 

22.srpnja

bio je rok do kojeg su članice EU morale implementirati novu regulativu

Europska komisija je, naime, zadala rok do 22. srpnja. Osim Hrvatske, to su do roka učinile jedino Austrija, Cipar, danska, Njemačka, Irska, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Švedska i Velika Britanija, pokazuje istraživanje konzultantske kuće KPMG. Hrvatska se u tom izvještaju spominje u samo jednoj rečenici, i to kad se nabrajaju države koje su izmjenile svoju legislativu. Ostale članice EU, koje nisu "poslušale" Europsku komisiju suočene su sa sankcijama Europskog suda i to već u posljednjem kvartalu ove godine.

Prije godinu dana, hrvatsko je Ministarstvo financija objavilo poziv na javnu raspravu oko spomenute regulative. Zakon je u Narodnim novinama objavljen početkom veljače ove godine i stupio je na snagu ulaskom Hrvatske u EU. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga sredinom srpnja objavila je nacrte pravilnika koji će detaljnije regulirati taj dio fondovske industrije i pozvala na raspravu. Nitko se nije javio. 

Komentirajte prvi

New Report

Close