Hrvati na putovanjima: Evo gdje smo lani najviše putovali i koliko smo potrošili

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2017. u 08:12
Foto: Thinkstock

Na putovanjima po Hrvatskoj domaći su ostvarivali prosječno blizu 7 noćenja, a u inozemstvu 5,2 noćenja.

Stanovnici Hrvatske na više od 4,5 milijuna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu prošle su godine ostvarili ukupno 27 milijuna noćenja i potrošili 9,3 milijarde kuna, od čega 6,5 milijardi kuna na privatnim te 2,8 milijardi kuna na poslovnim putovanjima, pokazuje analiza Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o privremenim podacima i procjenama iz analize o turističkoj aktivnosti stanovništva za prošlu godinu, u sklopu čega je DZS u četiri navrata tijekom prošle i početkom ove godine ispitao oko 22 tisuće stanovnika Hrvatske u dobi od 15 na više godina, pri čemu ističe da zbog promjena u nacrtu uzorka podaci za 2016. nisu potpuno usporedivi s onima iz prethodnih godina.

Uzimajući u obzir ukupan broj od 4,5 milijuna putovanja, podaci DZS-a pokazuju i da su prosječno po putovanju hrvatski stanovnici lani ostvarili 6 noćenja, potrošivši prosječno po putovanju oko 2.000 kuna odnosno dnevno oko 346 kuna. Podatak o 9,3 milijarde kuna ukupne potrošnje na svim putovanjima, što je nešto malo više od 1,2 milijarde eura, donekle je blizu službenim procjenama potrošnje domaćih turista, o kojoj se obično iznosilo da se kreće oko 1,5 milijardi eura.

Na privatnim putovanjima potrošeno 6,5 milijardi kuna

Spomenutih 3,8 milijuna privatnih višednevnih putovanja lani je ostvarilo 1,6 milijuna stanovnika Hrvatske, koji su barem jednom išli na takvo putovanje, što je 44 posto stanovnika u dobi od 15 i više godina. Najviše su putovanja – 2,5 milijuna ostvarili po Hrvatskoj, a u inozemstvu najviše u BiH, Italiji, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Od ukupne potrošnje od 6,5 milijardi kuna na svim tim putovanjima, stanovnici Hrvatske su u inozemstvu potrošili oko 3,3 milijarde kuna, a ostalo u Hrvatskoj, dok su ukupno na svim privatnim višednevnim putovanjima ostvarili 23,1 milijun noćenja, od čega 17 milijuna u Hrvatskoj, a 6,3 milijuna u inozemstvu.

Na putovanjima po Hrvatskoj domaći su ostvarivali prosječno blizu 7 noćenja, a u inozemstvu 5,2 noćenja, dok su prema vrsti smještaja, najviše noćenja, 37,4 posto, ostvarili u neplaćenim smještajnim objektima kod rodbine i prijatelja. Najčešći motivi za putovanja bili su posjet rodbini i prijateljima te odmor na moru.

Većina stanovnika u dobi od 15 i više godina, 56 posto ili oko dva milijuna, lani po analizi DZS-a nije višednevno putovala. Većina njih ili 62 posto to je objasnila nedostatkom novca, a manji dio zdravstvenim problemima i nedostatkom slobodnog vremena zbog obiteljskih obveza.

Na poslovnim putovanjima potrošeno 2,8 milijardi kuna

Na ukupno 784 tisuće poslovnih višednevnih putovanja prošle je godine bilo 318 tisuća stanovnika, a ukupno su potrošili 2,8 milijardi kuna. Kako je veći dio tih poslovnih putovanja ostvaren u inozemstvu, tamo je i potrošen najveći dio od ukupne potrošnje, nešto malo više od 2 milijarde kuna, a u inozemstvu je ostvareno i više noćenja nego na takvim putovanjima po Hrvatskoj, u kojoj su na to potrošili 807 milijuna kuna.

U Hrvatskoj su prosječni dnevni izdaci na višednevnim poslovnim putovanjima iznosili 600 kuna, a u inozemstvu 854 kune. Osim podataka o višednevnim, analiza DZS-a iznosi i podatke o jednodnevnim putovanjima kojih su prošle godine stanovnici Hrvatske od 15 i više godina ostvarili ukupno 6,8 milijuna, od čega je 6,1 milijun bilo privatnih, a 765 tisuća poslovnih jednodnevnih putovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close