HPB ubrzava kreditiranje u 2016. za 900 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 15. travanj 2016. u 08:07
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Banka planira povećati portfelj bruto kredita na 13,3 milijarde kuna, a aktivu za 400 milijuna kuna.

Hrvatska poštanska banka (HPB), jedina državna banka u prvih deset najvećih, u 2016. namjerava povećati aktivu za 400 milijuna kuna, a bruto kredite za 900 milijuna kuna, dio je plana kojeg će danas u Dubrovniku predstaviti predsjednik Uprave Tomislav Vuić.

 

60milijuna

kuna više trebala bi ove godine ostvariti banka u stavci neto dobiti

On gostuje na Liderovoj konferenciji o budućnosti državnih poduzeća na kojoj će predstaviti 'case study' HPB-ovog restrukturiranja, dokapitalizacije i rezultate banke. Naime, prema planu poslovanja kojem je zeleno svjetlo dala Europska komisija, kao preduvjet za sudjelovanje države u dokapitalizaciji banka je kraj prošle godine trebala dosegnuti bruto portfelj kredita od 12,9 milijardi kuna. Realizacija je ipak bila za 500 milijuna kuna slabija, dijelom i zbog polugodišnjeg ograničenja kreditiranja zbog nedostatne adekvatnosti kapitala, pa će ambiciozno postavljeni cilj od 13,3 milijarde kuna bruto kredita podrazumijevati ubrzavanje dinamike kreditiranja.

S druge strane, HPB je u ostalim ključnim točkama nadmašila očekivanja. Bilanca je za 100-njak milijuna kuna veća od planirane, a primjetan rast od 600 milijuna kuna više od plana imali su depoziti stanovništva koji su krajem prosinca dosegnuli 14,6 miilijardi kuna. Sedma po veličini aktive, ta banka računa da će se ove godine sliti još oko pola milijarde kuna štednje. Profitabilnost bi istodobno trebala ostati stabilna s ciljanih 321 milijuna kuna operativne dobiti što je ista razina kao i lani. Neto dobit planirana je na 181 milijun kuna, 60-ak milijuna više nego 2015., što će ako se ostvari, biti najbolji rezultat od osnutka banke, najavio je Vuić 

Komentirajte prvi

New Report

Close