Hoće li zbog kartela bankare i brokere slati u zatvore?

Autor: Marina Biluš , 26. rujan 2012. u 16:30

Parlamentarni odbor za ekonomiju i monetarna pitanja trebao bi 8. listopada glasovati o strogim kaznama za manipulacije međubankarskim kamatama

Sumnjamo da su neke banke i brokeri prekršili europske zakone koji zabranjuju kartelsko udruživanje, a dokažemo li to, slijede ozbiljne kazne. Tako je europskim parlamentarcima povjerenik EU za tržišno natjecanje Joaquin Almunia objasnio da ne misli odustati od istrage kojom će pokušati doklazati manipulacije ključnim međubankarskim kamatnim stopama, i to ne samo liborom već i eurioborom je tiborom.

Zasad bez imena
“Neki tržišni igrači udružili su se i međusobno si dostavljali procjene o kamatnim stopama kako bi iskoristili svoje trgovinske pozicije na derivatima vezanim za spomenute stope, a time su naštetili konkurentima”, ispričao je Almunia u Bruxellesu ne odajući pritom imena osumnjičenih kreditora. Sve ovo zapravo je nastavak afere libor koja se “zakotrljala” kada je otkriveno da se diljem svijeta “petljalo” s tom međubankarskom kamatom nakon čega su uslijedile nebrojene istrage nacionalnih regulatora, a na meti su mnoge svjetske banke, uključujući i neke od najuglednijih. Otkrivanje spomenutih manipulacija uzdrmalo je globalnu financijsku “branšu”, neki kažu da je riječ o najvećem bankarskom skandalu svih vremena pa se redaju brojne inicijative kako bi se u budućnosti onemogućile slične zloporabe. Među ostalim, sada se traže puno strože kazne za sve one za koje se utvrdi da su se ogriješili o zakone, a jedan od najvećih zagovornika takvih sankcija je i europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier. “Moramo izvući pouku iz ove afere. Namjeravamo zatvoriti regulatornu rupu tako što ćemo manipulacije liborom uključiti u zakonske prijedloge povezane sa zloporabom na financijskim tržištima”, najavio je još početkom srpnja, a sada je i službeno u europskom parlamentu zatražio da se krivce za financijske manipulacije kazneno goni, misleći pritom i na zatvorske kazne, a, prema pisanju Bloomberga, parlamentarni odbor za ekonomiju i monetarna pitanja o tome bi trebao glasovati već 8. listopada.

Traži se i ukidanje libora
Inače, zbog skandala libor već se dugo predlažu radikalne promjene te međubankarske stope, neki čak predlažu da se ona u sadašnjem obliku potpuno ukine i zamjeni drukčijim “alatom” koji ne bi bio toliko podložan manipulacijama.

Prvi je ‘pao’ Barclays

Kazna – 290 milijuna funti
Vrhunac skandala libor dogodio se krajem ovogodišnjeg lipnja kada je britanska banka Barclays u nagodbi s regulatorima pristala platiti kaznu od čak 290 milijuna funti zbog umiješanosti u manipulacije. Razmotavanje “klupka” oko uloge te banke tjednima je bilo glavna tema svjestkih medija jer su uslijedili otkazi čelnim ljudima Barclaysa.

Sumnjiv je bio i viceguverner
Svoju ulogu u skandalu morao je pred posebnim istražnim odborom objasniti i viceguverner Bank of England Paul Tucker koji cilja na čelnu poziciju u središnjoj banci. Sporan je bio njegov telefonski razgovor iz 2008. s čelnikom Barclaysa kada mu je navodno rekao da banka može smanjiti kamatne stope. On je sve porekao.

Komentirajte prvi

New Report

Close