Hoće li sumnje u pronevjeru otjerati C. Lagarde s čela MMF?

Autor: Tin Bašić , 12. ožujak 2013. u 22:01
Suočena je s pokretanjem službene istrage nakon što do kraja tjedna bude ispitana/EPA

Tapie je ’93. tužio državnu banku, a Lagarde je intervenirala da se stvar riješi izvan suda pa je biznismen navodno dobio 385 mil. eura.

Međunarodnom monetarnom fondu možda opet prijeti odlazak čelne osobe zbog skandala.

Za razliku od prošloga slučaja kad je Dominique Strauss-Kahn sredinom svibnja 2011. dao ostavku zbog optužbi za silovanje, aktualna direktorica Christine Lagarde je pod sumnjom da je sudjelovala u pronevjeri. U slučaju o kojem se počelo govoriti još lani suočena je s pokretanjem službene istrage nakon što do kraja tjedna bude ispitana. A sumnja se da je 2008. kao ministrica financija izravno intervenirala da se u postupku izvansudske nagodbe kontroverznom francuskom tajkunu Bernardu Tapieu isplati 385 milijuna eura odštete i to novcem poreznih obveznika. 

Pravna sapunica
Riječ je o postupku koji je trajao gotovo dva desetljeća, a u kojemu je Tapie tužio banku Credit Lyonnais koja je tada bila u državnom vlasništvu. Tvrdio je da ga je 1993. oštetila prilikom prodaje njegovih udjela u Adidasu. Lagarde je tada "presjekla" 20 godina dug proces i donijela odluku kojom se ta priča zaključila izvan suda. Tada je tvrdila da je to najbolji način da se proces završi i da će od cijelog iznosa Tapie dobiti 30 milijuna eura. No, prema podacima The Guardiana, u džepu francuskog tajkuna ostalo najmanje 200 milijuna. No sada je podršku Christini Lagarde javno dao i MMF. Mada glasnogovornik Gerry Rice nije htio komentirati sam slučaj, jasno je istaknuo potporu svojoj šefici. "Prije samog odabira čelnika MMF-a, izvršni je odbor fonda raspravljao o ovoj temi i izrazio vjeru da će gospođa Lagarde efikasno izvršavati svoje dužnosti kao čelnica fonda", kazao je Rice. Na Lagardinu stranu još   je 2011. kao šef francuskih socijalista stao današnji francuski predsjednik Francios Hollande, kazavši da je "svima jasno da Lagarde ne stoji iza ovoga" i da je za sve kriv njegov veliki rival, tadašnji šef države Nicolas Sarkozy.On je pak sumnjiv s obzirom na to da ga je Tapie 2007. financijski podupirao u predsjedničkoj kampanji. Čak i dokumenti koje je policija uzela iz Elizejske palače pokazuju da je Tapie između 2007. i 2010. 18 puta posjetio Sarkozyja. Naime, krajem prošloga mjeseca policija je pretražila dom Claudea Gueanta, Sarkozyjevog šefa kabineta. 

Pretresi domova
Dokumenti koje je policija zaplijenila mogli bi pokazati je li Sarkozyijev ured pritiskao Lagarde da donese spornu odluku. Prema dostupnim informacijama, Sarkozyju još nije pretražen dom, barem ne u slučaju Tapie, mada je lani policija u njegovom kućnom uredu napravila raciju zbog sumnji u ilegalne donacije nasljednice L'Oreala.  Što se tiče direktorice MMF-a, na meti se našao i Stephan Richard, nekadašnji šef njezina kabineta u ministarstvu financija, a danas predsjednik Uprave France Telekoma. Policija mu je pretražila kuću, a istoga dana pokucala je i na vrata Tapiea. 

Bernard Tapie

Tajkun, političar, pjevač

Kontroverzni biznismen, političar, povremeni glumac, pjevač i TV voditelj. Bernard Tapie postao je poznati biznismen po spašavanju propalih kompanija, a najpoznatija je Adidas. Prije deset godina osuđen je na dvije godine zatvora za namještanje utakmica kada je bio predsjednik Olympique de Marseillea. Bio je savjetnik predsjednika Francoisa Mitteranda i ministar u socijalističkoj vladi te član stranke radikalne ljevice.

Komentirajte prvi

New Report

Close