Hoće li međunarodni standardi postati više europski?

Autor: Sonja Hecker Tafra , 04. rujan 2014. u 22:00
Najveći su kritičari IFRS-a Britanci/FOTOLIA

Traju konzultacije o utjecaju IFRS-a na izvještavanje u EU.

Do 31. listopada traju konzultacije o utjecaju Međunarodnih standarda za financijsko izvještavanje (IFRS) na financijsko izvještavanje u EU temeljem Uredbe 1606/2002 (IAS).

Po toj uredbi, IFRS se mora primijeniti za konsolidirane financijske izvještaje EU tvrtki čijim su vrijednosnim papirima trguje na uređenom tržištu EU. I dodatnim izmjenama Direktive o transparentnosti propisuje se da svi izdavatelji (i oni izvan EU) čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište u nekoj od zemalja EU moraju koristiti IFRS. U Hrvatskoj su svi veliki poduzetnici i poduzetnici čije su dionice ili dužnički vrijednosni papiri uvršteni na organizirano tržište vrijednosnih papira dužni sastavljati financijske izvještaje u skladu s međunarodnim standardima.

Primjena IFRS-a u EU značila je standardizaciju jer je želja bila da izvještaji postanu transparentniji i lakši za usporedbu. Ciljevi su jedinstveno tržište kapitala u EU kojim se može učinkovito upravljati, smanjenje troška kapitala i zaštita ulagača. O IFRS-u se već više puta raspravljalo na međunarodnoj razini (G20, Bazelski odbor…) te već postoji nekoliko inicijativa u vezi s tehničkim problemima koji se rješavaju s EFRAG-om. Najveći su kritičari IFRS-a Britanci, koji smatraju da je njegova primjena dovela do precijenjenosti određenih stavaka, posebice u izvještajima banaka.

Postoji općenito nezadovoljstvo među korisnicima IFRS-a, nastalo kao posljedica usklađivanja s američkim standardima (US GAAP). Smatra se da je primjena određenih pravila iz US GAAP-a dovela je do gubitka u načelu razboritosti koje je u europskoj računovodstvenoj tradiciji, no ne i u američkoj računovodstvenoj tradiciji. Usklađivanje IFRS-a i US GAAP-a stoji jer Odbor za međunarodne standarde drži europsko tržište previše važnim da bi ga se samo tako izgubilo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close