HNB ubrizgava bankama još novca za kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2016. u 22:00
Guverner HNB-a Boris Vujčić/Patrik Maček/PIXSELL

Središnja banka sljedeći će utorak održati prvu od četiri planirane strukturne repo operacije.

Hrvatska narodna banka (HNB) idući će tjedan održati prvu od četiri strukturne repo operacije planirane za ovu godinu, čime bankama otvara pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po konkurentnoj kamatnoj stopi, najavljeno je u utorak iz HNB-a.

Prva strukturna repo aukcija održat će se u utorak 16. veljače, s namirom 18. veljače, fiksnom repo stopom od 1,8 posto i dospijećem 18. veljače 2020. godine, navodi se u priopćenju središnje banke, koja je danas obavijestila banke o održavanju prve strukturne repo operacije. Tim operacijama HNB otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu će kao kolateral prihvaćati dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Hrvatske, podsjećaju iz HNB-a.

"Time strukturne repo operacije omogućavaju bankama da intenzivnije i uz povoljnije uvjete kreditiraju gospodarstvo i stanovništvo u domaćoj valuti. Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka za ovaj mehanizam monetarne politike, a preliminarno se procjenjuje približno jednakim spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod", ističe se u priopćenju. Prema neslužbenim informacijama, ukupni učinak planiranih strukturnih repo operacija u ovoj godini procjenjuje se na oko tri milijarde kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Novce će plasirati, a HNB-u prodati teoriju o rizičnom tržištu….

New Report

Close