HNB plasirao 530 milijuna kuna bankama

Autor: Ana Blašković , 07. studeni 2017. u 22:01
HNB je ove 'operacije' uveo lani u veljači/Marko Lukunić/PIXSELL

Godinu dana nakon prethodne, središnja banka održala strukturnu repo aukciju.

Gotovo godinu dana nakon prethodne, Hrvatska narodna banka jučer je održala prvu ovogodišnju strukturnu repo aukciju.

Na njoj je poslovnim bankama plasirala 530 milijuna kuna po repo stopi od 1,2 posto. Namira posljednje aukcije bit će u četvrtak, 9. studenog, a posuđeni novac dospijeva na reotkup za pet godina, u studenom 2022. godine.

Ukupan iznos pristiglih iznosio je 530 milijuna kuna, što drugim riječima znači da je Hrvatska narodna banka prihvatila sve pristigle ponude.

Središnja banka uvela je dugoročne repo aukcije u veljači prošle godine s namjerom da bankama osigura dugoročne izvore kunske likvidnosti uporabom državnih vrijednosnih papira kao instrumenata osiguranja.

Prilikom njihova uvođenja, HNB je procjenjivao da će bankama godišnje plasirati između tri i četiri milijarde (jeftinijih) kuna za jače kreditiranje u domaćoj valuti.

Međutim, uz dnevne viškove likvidnosti koji dosežu 15-ak milijardi kuna, potražnja banaka u čitavoj prošlog godini nije dosegnula niti milijardu kuna, a s njezinim izostankom cijena pala je i cijena s 1,8 za 0,4 postotna boda. Na posljednjoj aukciji u 2016. plasirano je tek 47,5 milijuna kuna po repo stopi od 1,4 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close