HNB na repo aukciji plasirao 60 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. srpanj 2017. u 12:08
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Datum namire ove aukcije je 19. srpnja, a datum reotkupa 26. srpnja ove godine.

Hrvatska narodna banka (HNB) je na obratnoj repo aukciji u ponedjeljak poslovnim bankama plasirala 60 milijuna kuna po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,30 posto.

 Kako je objavljeno iz HNB-a, na ovotjednu aukciju pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 60 milijuna kuna, a središnja ih je banka sve prihvatila. 

 Datum namire ove aukcije je 19. srpnja, a datum reotkupa 26. srpnja ove godine. Ujedno, u srijedu, 19. srpnja, dospjeva 60 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala komercijalnim bankama na prošlotjednoj aukciji.

 Inače, obratna repo aukcija održana prošlog tjedna bila je prva od kraja travnja ove godine na kojoj su banke iskazale interes za dodatnu kunsku likvidnost kroz jednotjedne posudbe HNB-a. Prije te aukcije, posljednji su put banke iskazale interes na aukciji održanoj 24. travnja, kada je središnja banka plasirala 50 milijuna kuna, također po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,30 posto.

 Prva aukcija na kojoj nije bilo interesa održana je 6. ožujka i to je bilo prvi put da je redovita obratna repo aukcija HNB-a nije pobudila interes banaka od rujna 2015. godine kada je započela s redovitim tjednim aukcijama.

 Nakon što interesa banaka nije bilo šest tjedana, u dvije travanjske aukcije plasirano je ukupno 100 milijuna kuna – po 50 milijuna kuna 18. i 24. travnja. Nakon toga na deset tjednih aukcija HNB-a banke nisu iskazale interes za dodatnom likvidnošću.

 Posljednja, održana ovog ponedjeljka, 29. je po redu, ali trinaesta od početka ove godine na kojoj su plasirana sredstva i tijekom tih aukcija HNB je bankama plasirao ukupno nešto više od milijardu kuna. Iznosi su se kretali od najmanjih 40 milijuna kuna, koliko je središnja banka plasirala u tri aukcije krajem veljače, do najvećih 140 milijuna kuna početkom istog mjeseca, i to sve po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

 S redovitim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započeo u rujnu 2015. godine, a tijekom 2016. godine održane su ukupno 52 aukcije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close