HNB: Banke ne bi trebale koristiti euribor i libor

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 05. veljača 2014. u 12:12
Kod stambenih kredita kamata je uz euribor vezana u visokom udjelu od 34 posto kredita/Marko Lukunić/PIXSELL

U Hrvatskoj zbog visoke eurizacije zapravo nemamo ‘pravu’ referentnu kamatu, poručio je Vedran Šošić, viceguverner HNB-a.

Mi u HNB-u smatramo da banke ne bi trebale koristiti euribor i libor kao referentne stope jer time prenose nepotreban rizik na građane, smatramo da je to kockanje.

"Kapitalno ćemo kažnjavati banke koje ih koriste", izravno je upozorio Vedran Šošić, viceguverner HNB-a, na okruglom stolu časopisa Banka, organiziranom pod nazivom "Kako nastaju kamate". Šošić je istaknuo da banke moraju vezati aktivne uz referentnu kamatu, no u Hrvatskoj zbog visoke eurizacije zapravo nemamo "pravu" referentnu kamatu. "Zapravo, regulativa time uvodi dodatni rizik u sustav. NRS (nacionalnu referentnu stopu, op. a.) vidimo kao najmanje loše rješenje. Trebao bi biti stabilniji od ostalih i predstavljati realne troškove", kaže Šošić. Upozorio je da je kod stambenih kredita kamata uz euribor vezana u visokom udjelu od 34 posto kredita, uz NRS veže se 28 posto kredita, dok je 38 posto fiksna kamata kredita valutno vezanih uz švicarski franak.

Kad su posrijedi krediti kućanstvima, čak ih je 44 posto vezano uz euribor, što smatra jako lošim rješenjem, a 33 posto vezano je uz NRS. "Kad bi htjele, naše bi banke mogle namještati i NRS",  otvoren je viceguverner Šošić. Primjerice, banke su se u jednom razdoblju zaduživale kod banaka majki u kunama, no kako njihove matice nemaju kune, to su "de facto" bili krediti u eurima. Istu tehniku, kaže, mogu koristiti za namještanje NRS-a, prebacivati iz jedne valute u drugu i utjecati na referentnu stopu, ili ugraditi u štednju derivat kojim će napuhivati svoje troškove i povećati NRS. "Apeliram da se prema NRS-u odgovorno ponašamo. Regulator ne može začepiti svaku rupu, no ako nije zakonom zabranjeno, ne znači da je dopušteno", poručio je Šošić.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Napokon se stidljivo pojavljuje glas razuma. No mislim da samo APEL nije dovoljan već to treba čvršće regulirati.
Jesi pročitao Bohaček, Prka i ostali plaćenici?

[emo_palacg]

ajmo prvo dobit CHF pravomoćno pa će ostale tužbe ići kao po loju!
a HNB ima da izvadi prste iz nečije tuđe guzice i počne raditi svoj posao!

Napokon se stidljivo pojavljuje glas razuma. No mislim da samo APEL nije dovoljan već to treba čvršće regulirati.
Jesi pročitao Bohaček, Prka i ostali plaćenici?

New Report

Close