HBOR iduće godine planira 9,6 milijardi kuna kredita

Autor: Ana Blašković , 13. prosinac 2012. u 18:03
Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak/D. Puklavec/PIX

Proračunom za iduću godinu Vlada je predvidjela dokapitalizaciju banke iznosom od 600 milijuna kuna.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) znatno je premašila planove kreditiranja gospodarstva u ovoj godini, a računa i u 2013. gospodarstvo poduprijeti sa 9,6 milijardi kuna. Da bi to ostvarila razvojna banka planira se zadužiti za 1,33 milijarde eura kod financijskih institucija, a proračunom za iduću godinu Vlada će ju dokapitalizirati sa 600 milijuna kuna, trostruko više novca nego 2011.HBOR ima razloga za zadovoljstvo s rezultatima u jedanaest mjeseci ove godine. Banka je odobrila 8,9 milijardi kuna kredita što je 48 posto više nego u istom razdoblju prije godinu dana.

Rastu investicijski krediti
Snižavanje kamatnih stopa po jedanaest programa u veljači kako bi se tvrtkama olakšala otplata u razdoblju krize, rezultirala je sa 52 posto više odobrenih kredita pri čemu je njihov iznos povećan za čak 90 posto.  Drugim riječima, dok je u 2011. odobreno 1,8 milijardi kuna kroz 351 kredit, ove godine zaključeno je 535 kredita putem kojih su tvrtke dobile 3,4 milijarde kuna."Rezultati pokazuju da su poduzete mjere ostvarile cilj na što smo u HBOR-u vrlo ponosni", rekao je u srijedu čelnik razvojne banke Anton Kovačev. Posebno dobra vijest je da kontinurano rastu krediti za investicije, a smanjuju oni za obrtna sredstva, odnosno zajmovi za "preživljavanje" koji su tijekom 2009. činili 77 posto svih kredita te banke. Ove godine investicijski krediti iznosili su 52 posto HBOR-ovih zajmova. Za domaće izvoznike HBORje  banka odobrio više od pet milijardi kuna kredita, osigurano je 2,1 milijardu kuna izvoznih poslova te izdano više od 200 milijuna kuna bankarskih garancija što znači da je razvojna banka domaći izvoz podržala sa više od 7,3 milijarde kuna.

Važnost povezivanja
"Uzimajući u obzir da je od listopada ove godine izvoz prema privremenim podacima dosegnuo 60 milijardi kuna, proizlazi da je HBOR pokrio 12 posto ukupnog hrvatskog izvoza", naglasili su u banci.Ostvarenju ambicioznog plana u narednoj godini trebao bi pripomoći novi kreditni program pod nazivom "Kreditiranje nove proizvodnje", najavio je Kovačev. Gospodarstvenici, kazao je, često spominju problem nelojalne konkurencije i uvoza nekvalitetne, a jeftine robe pa je program rezultat svakodnevnih kontakata s poduzetnicima. Cilj je osvijestiti važnost povezivanja i pomoći poduzetnicima pri zajedničkom nastupu na domaćem i stranom tržitu. Time se u konačnici jača domaća proizvodnja te povećavaju zaposlenost i izvoz.

Nova kreditna linija
Za razliku od ostalih investicijskih programa, nova linija omogućuje kreditiranje obrtnih sredstava i više od 30 posto na rok do 14 godina uključujući i poček do tri godine. Novcem se može kupiti nova oprema ili uređaji, zemljište i građevinski objekti ili podmiriti troškove certicifiranja. Godišnja kamatna stopa iznosi dva i tri posto do 30. lipnja 2013., a nakon toga dva i četiri posto, ovisno o vrsti investicije. Krediti se odobravaju u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu, a mogu se odobravati preko poslovnih banaka ili direktno putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Bez obzira za koji se način klijent odluči, uvjeti kredita isti su u oba slučaja. 

Rezultati poslovanja

'Cilj nije visoka dobit'

Hrvatska banka za obnovu i razvitak do kraja ove godine očekuje oko 140 milijuna kuna dobiti. "Naš primarni cilj nije ostvarivanje visokih stopa dobiti što smo već ranije rekli, već da budemo potpora gospodarstvu", rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Loši krediti 3,7 posto

Dok se poslovne banke bore s 15 posto nenaplativih kredita zbog krize u realnom sektoru pa kreditiranje ograničavaju na najkvalitetnije klijente, HBOR takvih problema nema. Udio loših kredita krajem rujna ove godine bio je 3,7 posto, rekao je Anton Kovačev.

Komentirajte prvi

New Report

Close