Potreban oprez: Hanfu najviše brine jedna stvar

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2019. u 13:31
Predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman/Sandra Šimunović/PIXSELL

Posebno je važno hoće li biti postignut sporazum o izlasku te hoće li i u kojim područjima postojati prijelazno razdoblje.

Domaće tržište kapitala ne bi trebalo osjetiti značajne negativne posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije, ali financijski regulator svejedno poziva na oprez.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ne očekuje materijalizaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. "No, bez obzira na relativno nizak stupanj rizika, pozivamo sve sudionike tržišta da redovito prate informacije o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije te svoje poslovanje prilagođavaju aktualnim okolnostima", ističe u priopćenju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Preduvjeti za suradnju 
Iz Hanfe skreću pozornost na brexit te pozivaju na osobitu pozornost, posebno u slučaju da ne bude postignut dogovor o izlasku i ne bude predviđeno prijelazno razdoblje za izlazak UK-a iz EU-a (tzv. no-deal Brexit). Hanfa podsjeća da će britanski subjekti koji na području EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, izravno pružaju određene financijske usluge, u trenutku izlaska UK-a iz sustava EU-a izgubiti to pravo, osim ako na vrijeme ne ishode nove dozvole. Stoga hrvatskim subjektima koji koriste financijske usluge društava iz UK-a sugerira da provjere jesu li ta društva osigurala preduvjete za nastavak suradnje, bez obzira na način izlaska UK-a iz EU-a.

Uputno je pripremiti i alternativne mogućnosti za provođenje transakcija ili korištenja usluga, primjerice, sklapanjem ugovora sa sličnim društvima u drugim državama članicama EU-a, kažu u Hanfi. S tim u vezi, navode kako je posebno važno hoće li biti postignut sporazum o izlasku te hoće li i u kojim područjima postojati dogovoreno prijelazno razdoblje. Hrvatske brokerske kuće koje se bave pružanjem investicijskih usluga u UK-u, ako žele nastaviti pružati te usluge, morat će do 28. ožujka prilagoditi svoje poslovanje novom britanskom režimu, upozorava Hanfa.

Hrvatska i britanska investicijska društva notificirana u Hrvatskoj dužna su svoje klijente obavijestiti o promjenama koje za njih donosi izlazak UK-a iz EU-a, a posebno u slučaju nepostizanja sporazuma o istupanju, poručuju iz Hanfe. Što se tiče mirovinskih i investicijskih fondova kao i svih ostalih institucionalnih ulagatelja koji ulažu u financijske instrumente u Velikoj Britaniji (što će postati ulaganje u treću zemlju), oni moraju voditi računa o novom pravnom okviru koji će se primjenjivati na njihova ulaganja i propisane limite ulaganja.

Društva za upravljanje također trebaju imati pripremljene modele obavještavanja ulagatelja o utjecaju novonastalih okolnosti na investicijske strategije pojedinih fondova. Britanska društva za osiguranje i reosiguranje nakon izlaska iz EU-a također više neće moći pružati usluge na području Hrvatske, nego isključivo putem podružnice, odnosno na temelju prava poslovnog nastana.

Iznimno, britanska društva za reosiguranje moći će obavljati poslove reosiguranja i putem tzv. slobode pružanja usluga, ako je britanski režim regulatornog sustava solventnosti (kao treće države) utvrđen od strane Europske komisije istovjetan s regulatornim sustavom solventnosti određenim Zakonom o osiguranju.

Danas opet glasovanje 
Britanski zastupnici danas će ponovno glasati o sporazumu o brexitu kako su ga dogovorili premijerka Theresa May i EU. Pred njima je povijesna odluka hoće li ga podržati ili za manje od tri tjedna riskirati kaotičan izlazak iz EU-a. Ako britanski zastupnici ne prihvate sporazum i ako se ne dogovori produljenje pregovora, Britanija će morati izići iz EU-a 29. ožujka, nakon 46 godina članstva, što će izazvati velike poremećaje na obje strane.

Ako sporazum u utorak bude ponovno odbačen, zastupnici bi u srijedu trebali glasati o brexitu bez sporazuma, a u četvrtak o odgodi brexita. Bilo kakvu odgodu morali bi odobriti čelnici 27 država članica EU-a, koji se sastaju na summitu u Bruxellesu 21. i 22. ožujka, tjedan dana prije dogovorenog datuma brexita. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Apsolutno potpisujem sve prethodne komentare. Također lik nije ni zucnuo o šteti za TK ishitrenim uvođenjem PKD i dividendu.

domaceg burzovnog trzista vise zapravo nema, nakon sto ste pokrali i unistili ono malo raspolozenih za ulaganje.
pokazite promete i svima ce biti jasno da povjerenje u ovu burzu vise nema.

Već godinama ne kužim ulogu HANFE. Isto ko i Mirovinci. Fotelje i bonusi. Fantastično je kako svoje neuspjehe prezentiraju u uspješno vodenje i profitiranje. Živjela socdemoovisna Republika

a ljudi odlučili zaraditi plaću 🙂

New Report

Close