Hanfa uzvratila Royalu: Nismo krivi za vaše probleme

Autor: Tomislav Pili , 08. srpanj 2014. u 12:54
Petar-Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/Davor Višnjić/PIXSELL

Regulator smatra kako Royal nije otkrio ima li uopće dovoljno novca za isplate.

Royal međugeneracijska solidarnost neopravdano pokušava odgovornost za svoje poslovne probleme prebaciti na Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa), navodi se u odgovoru regulatora na otvoreno pismo Royala upućeno predsjedniku Ivi Josipoviću.

U svom priopćenju Hanfa je uzvratila jedinom društvu za dokup mirovine na optužbe kako su ih njihova priopćenja dovela na rub stečaja. Prema Hanfinom mišljenju, pismo objavljeno u petak, a koje potpisuje predsjednik Uprave Royala Ivo Bulaš sadrži "niz obmanjujućih navoda". "Elementarno je pravilo struke kod dugoročnih anuitetnih isplata bilo koje vrste da se u svakom trenutku mora raspolagati dostatnim pričuvama za ispunjenje svih obveza po do tada sklopljenim ugovorima, uključivo i za vezane troškove poslovanja. Prema tome, smanjenje intenziteta sklapanja novih ugovora koje se spominje u predmetnom pismu, a za što se implicira odgovornost Hanfe i njenih priopćenja, nikako ne može biti opravdanje za neispunjenje obveza po ranije sklopljenim ugovorima jer bi u protivnom to značilo da se novac novih korisnika želi iskoristiti za pokrivanje obveza po ranije sklopljenim ugovorima", ističe Hanfa.

 

10milijuna

kuna trebao je Royal isplatiti do 5. srpnja za 3860 korisnika

Podsjetimo, Royal međugeneracijska solidarnost optužio je Hanfu da je svojim upozorenjima iz 2006. i 2012. o Royalovim aktivnostima te o činjenici da ne posjeduje Hanfino odobrenje za rad poljuljala povjerenje tržišta što je dovelo do naglog pada prihoda. Time je dovedena u pitanje isplata dokupljenog dijela mirovine za gotovo 3900 korisnika. Hanfa tvrdi kako Royal spominje kratkoročne probleme s likvidnošću čime sugerira postojanje jednostavnog rješenja svojih problema, a pri čemu "tendenciozno propušta obavijestiti javnost posjeduje li uopće dovoljno imovine za ispunjenje  dugoročnih obveza prema svojim korisnicima". "To nije moguće utvrditi s obzirom da Royal već nekoliko godina ne ispunjava zakonsku obvezu objave financijskih izvješća", zaključuje Hanfa. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

g. Matek, li za male dioničare LRH jeste 100%.

Sramite se i dao Bog da vam na zubarskom stolcu bude iskazana tolika stručnost koliku ste vi pokazali u našem slučaju!

New Report

Close