Hanfa stavila izvan zakona dva financijska instrumenta na kojima se mogao izgubiti veliki novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2019. u 13:21
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je trajno zabranila stavljanja na tržište, distribuciju i prodaju binarnih opcija malim ulagateljima na području Republike Hrvatske, priopćeno je iz Hanfe.

Odluka se odnosi i na stavljanje tog proizvoda na prodaju malim ulagateljima izvan RH, a s teritorija RH.

Upravno vijeće Hanfe na današnjoj je sjednici donijelo i odluku o trajnom ograničenju stavljanja na tržište, distribucije i prodaje ugovora za razlike (ugovori za razlike /contracts for differences – CFD) malim ulagateljima na području Hrvatske. Odluka se odnosi na trajnu zabranu za CFD-ove rizičnijih karakteristika i to za sva investicijska društva i kreditne institucije koje te proizvode promoviraju, distribuiraju ili prodaju u Hrvatskoj te na sva investicijska društva iz drugih članica EU-a koje, na bilo koji način, pružaju takve usluge kod nas.

Ranije su na snazi bile privremene zabrane Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) no zbog njihova isteka ukazala se potreba za donošenjem Hanfinih mjera, u cilju trajne zaštite hrvatskih građana, kaže se u priopćenju Hanfe. 

Obje odluke stupit će na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama.

Zabranu trgovanja binarnim opcijama i ograničenja za CFD-ove Hanfa je najavila početkom srpnja, a te je poteze objasnila zaštitom malih ulagatelja od tih složenih i visokorizičnih financijskih proizvoda. Hanfa je tada upozorila na velik rizik od gubitka za male ulagatelje, te na niz istraga i prijava za ljude koji su izgubili novac na tim i sličnim instrumentima.

U takve proizvode se ulaže putem interneta, a učestala metoda njihove prodaje je i putem telefonskog poziva, te potom daljnjeg upućivanja na određene internet stranice.

Prilikom marketinških akcija za prodaju CFD-ova klijentima ne objašnjava jasno što kupuju. Tako su im se nudile dionice tehnoloških divova poput Applea, a zapravo se radilo o ugovoru o razlici (CFD), a koji sadrži "polugu" od trideset puta. 

Poluga omogućava ulagaču da s relativno malo novca ostvari relativno veliki dobitak. Ako je poluga 30 puta i ako dionica poskupi za jedan posto, ulagač će zaraditi 30 posto. Ali s druge strane, ako vrijednost dionice padne za jedan posto, on gubi 30 posto ulaganja. Tako pad vrijednosti dionice od 3,3 posto znači gubitak cijelog uloga.

Na današnjoj sjednici donesena su i dva nova pravilnika sukladno odredbama Zakona o osiguranju (Narodne novine br. 30/15, 112/18): pravilnik koji definira uvjete za obavljanje funkcije člana uprave, nadzornog odbora ili prokurista u društvu za osiguranje/reosiguranje i ovlaštenog zastupnika podružnice društava za osiguranje/reosiguranje te pravilnik koji propisuje minimalne standarde, način obračuna i mjerila za izračun tehničkih pričuva.

Društvu Meritus Ulaganja iz Zagreba Hanfa je danas izdala odobrenje za jedinstveni prospekt u vezi s uvrštenjem na uređeno tržište 857.805 redovnih dionica, ukupne nominalne vrijednosti 85,78 milijuna kuna.

Goranu Jurišiću odobreno je obavljanje funkcije člana uprave Adriatic osiguranja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobro jutro! Hanfa se probudila, nakon gotovo dvanaestogodišnjeg sna. Tržište kapitala je uništeno, zakasnili ste s objavama, zabranama…Da je Hanfa zabranila prije 10 godina nekim “subjektima” da uništavaju dioničare, fondove i preuzimaju zemljišta i objekte od namjerno uništenih poduzeća, možda bi bilo nade. Ljudi su izgubili novac, pravo i pravda ne funkcionira.

New Report

Close