Hanfa dopustila Terra Investu, Fuduriću ne

Autor: Tin Bašić , 03. studeni 2009. u 22:00

Denis Fudurić, kao najveći dioničar ZIF-a Velebit, ne vidi nikakav razlog da tri fonda mogu dobiti dozvolu za promjenu poslovanja, a njegov fond ne

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zabranila je održavanje Glavne skupštine zatvorenoga investicijskog fonda s javnom ponudom Velebit. Kako u pozivu za tu skupštinu stoji da ZIF Velebit želi promijeniti poslovanje i postati dioničko društvo, ali i primjereno isplatiti ostale dioničare, Hanfa kaže kako se krše dva zakona – Zakon o investicijskim fondovima i Zakon o preuzimanju dioničkih društava.No Hanfina odluka ne bi bila sporna da nije već odobrila tri takve identične promjene ZIF-ova u dionička društva.

Čudna odluka
“Ovo je nevjerojatno! Ne vidim nikakvog razloga da tri zatvorena investicijska fonda mogu dobiti dozvolu, a četvrti fond ne”, reakcija je Denisa Fudurića, najvećeg dioničara ZIF-a Velebit na Hanfinu odluku. U telefonskom razgovoru Fudurić nam je rekao kako će nakon savjetovanja s pravnicima poduzeti odgovarajuće pravne korake.Fudurić je sa 41,9 posto udjela najveći dioničar ZIF-a Velebit i kao takav ima pravo sazvati Glavnu skupštinu, što je i učinio nakon što je Hanfa opozvala prvi poziv koji je početkom rujna potpisala Uprava. U tom se dnevnom redu predlagala između ostaloga promjena predmeta poslovanja u de facto tvrtku za prodaju nekretnina. No u tom pozivu sporna je bila i točka u kojoj se predlaže “donošenje odluke o načinu i uvjetima za isplatu primjerene naknade dioničarima”. Ta je točka naknadno izbačena iz dnevnog reda, no regulator bez obzira na to i dalje zabranjuje održavanje Glavne skupštine.

Selektivna regulacija
Hanfa u svom obrazloženju ističe kako se u promjeni poslovanja ZIF-a Velebit izravno krši članak 180. Zakona o investicijskim fondovima koji kaže kako fond može promijeniti poslovanje ili likvidacijom ili pripajanjem drugom fondu. Međutim, ova odluka Hanfe ne bi bila uopće sporna da fondovi Terra Mediteranea, Terra Firma i Učka – Marjan pod identičnim uvjetima nisu promijenili svoje poslovanje. Naime, iz poziva za dvije Glavne skupštine fondova Terra Firma i Terra Mediteranea primjećuje se kako se predlažu sljedeće odluke: promjena tvrtke, promjena predmeta poslovanja te način i uvjeti za isplatu primjerene naknade dioničarima. To su ujedno bile i identične predložene odluke Glavne skupštine ZIF-a Velebit. Kako doznajemo u Interinvestu, koji upravlja fondom Velebit, zatečeni su odlukom regulatora, pogotovo jer je sporna točka izbačena. Postavlja se pitanje kako je regulator domaćeg tržišta kapitala zabranio održavanje jedne glavne skupštine, a druge nije. Pogotovo kada je riječ o identičnim dnevnim redovima. Na pitanje je li promjena temeljnog poslovanja Terra Firma i Terra Mediteranea ista kao i u slučaju ZIF-a Velebit i u čemu je razlika, do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti Hanfin odgovor. Podsjetimo, Denisu Fuduriću Hanfa je 28. lipnja 2007. kada je bio na čelu brokerske kuće Interfinance uvjetno oduzela dozvolu za poslovanje s vrijednosnicama. To je obrazloženo neistinitim prikazivanjem prave vlasničke strukture. Fudurić se žalio i dobio spor na Upravnom sudu. Čak je i u žalbenom postupku potvrdio presudu suda.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zato što je Samodol lopovv, a ni Denis nije ništa bolji!

http://img213.imageshack.us/img213/3999/theweek41109.jpg [tongue]

New Report

Close