Gross tuži Pimco za 200 mil. dolara

Autor: Tomislav Pili , 11. listopad 2015. u 22:00
Bill Gross otišao je lani/REUTERS

Tvorac najvećeg obvezničkog fonda tvrdi da je žrtva pohlepe.

Bill Gross, poznat i kao "kralj obveznica", podnio je tužbu protiv svog bivšeg poslodavca Pacific Investment Management Co. (Pimco) te njegova vlasnika, njemačkog Allianza.

U tužbi Gross – čija se imovina procjenjuje na 2,3 milijardi dolara – traži 200 milijuna dolara odštete zbog otkaza koji je mu je krajem rujna prošle godine uručen u Pimcu. Nakon njegova odlaska započeo je i snažan odljev imovine ulagača iz tada najvećeg obvezničkog fonda na svijetu Pimco Total Return koji je na vrhuncu u travnju 2013.  upravljao s 293 milijarde dolara imovine.

Imovina se kasnije istopila na svega 100 milijardi dolara. Bill Gross u Pimcu je proveo četiri desetljeća, a u svojoj tužbi tvrdi da su ga menadžeri Pimca otjerali vođeni "žudnjom za moći, pohlepom i željom da poboljšaju svoju vlastitu financijsku poziciju i reputaciju", prenosi Reuters. Tužbu je prisnažio i argumentom da je bio "na putu dobivanja" bonusa teškog 250 milijuna dolara za 2014. godinu. U Pimcu, ali i Allianzu pak odgovoraju kako je tužba potpuno neutemeljena.

Glasnogovornica Janus Capitala, tvrtke u kojoj Gross sada upravlja s fondom od "svega" 1,4 milijardi dolara, također nije željela ništa komentirati izjavivši kako se radi o Grossovoj osobnoj stvari. Prema mišljenju američkih financijskih analitičara, tužba će iznijeti pred javnost prljavo rublje obiju strana i naštetit će i Pimcu i Billu Grossu. Dionica Allianza u petak je porasla jedan posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close