Grgić zaradio 283 milijuna kuna, svi ostali zajedno 354

U sklopu koncerna Dubravka Grgića četiri su osiguravajuća društva/PIXSELL U sklopu koncerna Dubravka Grgića četiri su osiguravajuća društva/PIXSELL

Croatia sa 142 milijuna kuna znatno kaska za Agramom, no u odnosu na rezultat iz 2009. godine, i ona bilježi pozitivan pomak.

Četiri osiguravajuća društva koja posluju kao dio koncerna Agram Dubravka Grgića, lani su zajedno ostvarila 283 milijuna kuna dobiti, otkrivaju privremeni nerevidirani podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta. Premda i Grgić i ostali dioničari zadovoljno mogu trljati ruke jer su Agram životno, Euroherc, Jadransko i Sunce osiguranje prisvojili glavninu od 637 milijuna kuna, koliko je lani iznosila ukupna dobit na razini hrvatske industrije osiguranja, prošlogodišnja zarada društava iz koncerna Agram ipak je za 57 milijuna kuna manja u odnosu na dobit iz 2011.

Euroherc predvodnik
Međutim, budući da je dobit na razini koncerna za 2009. godinu iznosila 143 milijuna kuna, lanjski je rezultat izvanredan skok, a perjanica u 2012. bio je Euroherc koji je na 976 milijuna kuna ugovorene premije ostvario visoku dobit od čak 147,5 milijuna kuna.  Istodobno je Croatia osiguranje sa tvrtkom kćeri Croatia zdravstvenim prošle godine na 2,8 milijardi kuna premi imala 115 milijuna kuna dobiti. Doda li se Croatijinom lanjskom učinku rezultat još jednog društva iz portfelja, Croatia Lloyda - premija se penje na 3,2 milijarde kuna, a dobit na 142 milijuna kuna. Croatia po dobiti znatno kaska za prošlogodišnjim rezultatom koncerna Agram, no u odnosu na rezultat koji se uz njezino poslovanje veže za 2009. godinu, i ona bilježi pozitivan pomak. Dobit tročlane skupine društava iz okvira CO u 2009. iznosila je 102 milijuna kuna. I dok je dobit Lloyda i CZO u posljednje četiri godine bila relativno stabilna, Croatia je svoju dobit u tom razdoblju uvećala sa 69,6 na 112,2 milijuna kuna.

Trendovi evidentirani unatrag četiri godine na razini ukupne industrije osiguranja svjedoče veliki zaokret prema plusu. Naime, u 2009. na tržištu je poslovalo 27 osiguravatelja koji su ukupno ugovorili 9,4 milijarde kuna premije, a nakon "prebijanja" pojedinačnih rezultata, budući da je čak 15 društava iskazalo gubitak od 335 milijuna kuna, branša je tu godinu završila u minusu, iznosio je 21,8 milijuna kuna. Već 2010. donosi povoljan zaokret te industrija ukupno bilježi pozitivan rezultat, dobit je veća od gubitaka za 291 milijun kuna. Unatoč očiglednom jačanju recesije te pada potrošnje, i 2012. je donijela daljnji pozitivan pomak. Iako je tržišna premija u odnosu na rezultat iz 2009. prošle godine bila manja za 372 milijuna kuna, s dobiti je u 2012. poslovalo 17 osiguravatelja ostvarivši 663 milijuna kuna dok je gubitak iskazalo njih sedam, a iznosila je 95,5 milijuna kuna. Unutar skupine preostalih osiguravatelja, koji su tijekom protekle četiri godine bilježili rast dobiti, izdvajaju se Allianz koji je zaradu uvećao sa 42,9 na 90,6 milijuna kuna te Merkur kod kojega je dobit rasla sa 24,8 na 32,8 milijuna i Grawe koje je dobit uvećalo sa 26 na 32 milijuna kuna.

Basler je još u grču
Među društvima koja u spomenutom razdoblju kontinuirano bilježe gubitak ilustrativan je slučaj Baslera. To društvo, čini se, još nije uspjelo otkloniti probleme preuzete akvizicijom Osiguranja Zagreb što je realizirano još 2007. Basler je tako prošlu godinu zaključio s minusom od 51 milijun kuna, no 2011. će ostati zapamćena po negativnom rezultatu od čak 110 milijuna kuna. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve