Greška u projektu eura je i prevelika važnost MMF-a

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2019. u 22:01
Predsjednik ECB-a Mario Draghi, EP-a Antonio Tajani i EK-a Jean-Claude Juncker/REUTERS

Kada Kalifornija ima problema, ona ne ide MMF-u nego se time bavi na saveznoj razini, istaknuo je Juncker.

Euro je nedovršeni projekt s nedostacima, no Europi je donio razvoj i mir usprkos predviđanjima da će propasti, ocijenili su u utorak predstavnici europskog političkog vrha na obilježavanju 20. obljetnice te valute u Europskom parlamentu (EP).

"Današnji događaj je iznenađenje. Sjećate se, kad smo počeli put prema jedinstvenoj valuti, prozvali su nas ludima. Mislili su da će monetarna unija nestati ili da neće funkcionirati, no ti se glasovi više ne čuju", kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu (EP) u Strasbourgu, ustvrdivši kako je većina kritika dolazila iz Njemačke. Tijekom krize 2008. dogodile su se "nesmotrene mjere štednje, no ne zato što smo htjeli kazniti one koji su radili ili koji su nezaposleni", nego zbog tada zatečenih strukturalnih nedostataka, smatra predsjednik EK-a.

Greškom smatra i što je Europska unija dala preveliku važnost Međunarodnom monetarnom fondu iako su mnogi tada vjerovali da je Europa dovoljno snažna da se sama odupre krizi.  "Kad Kalifornija ima problema, ona ne ide MMF-u nego se time bavi na američkoj saveznoj razini. Mislim da smo trebali učiniti isto". Juncker je rekao i kako EU nije bila dovoljno "suosjećajna s Grčkom i Grcima tijekom dužničke krize", ali da mu je drago da su Grčka, Portugal i druge države ponovno pronašle "ako ne mjesto na suncu", barem "mjesto među starim europskim demokracijama".

 

75 posto

Europljana ima pozitivno mišljenje o euru

Predsjednik EP-a Antonio Tajani je u utorak rekao kako je euro tijekom krize "služio kao štit koji je spriječio kolaps ekonomija", no kako EU mora dalje raditi na toj valuti i dovršavanju bankarske, fiskalne i unije tržišta kapitala kako ne bi riskirala da ju pogodi nova kriza.  Bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet, koji je na toj funkciji bio od 2003. do 2011., u govoru u parlamentu dodao je da EU treba, između ostalog, implementirati i bolje fiskalno upravljanje i stvoriti funkciju europskog ministra gospodarstva.

I Trichet smatra kako su euro i eurozona pokazali nevjerojatnu otpornost u doba financijske krize, a kako je unutarnja stabilnost valute dokazana i njezinim međunarodnim kredibilitetom.  Sadašnji predsjednik ECB-a Mario Draghi je rekao kako je ta valuta europskim državama dala glas u regulaciji međunarodnih tržišta koji je bio ključan za preoblikovanje financijskog sektora nakon krize 2008. godine. No i on je upozorio da monetarna unija nije dovršena i da ostaje puno posla jer "nema alternative svijetu gdje svi radimo zajedno". Draghi smatra kako je euro najopipljiviji simbol europske integracije koji se susreće svakodnevno i koji čuva integritet jedinstvenog tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close