Greenberg traži još 32 milijarde dolara

Autor: Tin Bašić , 13. ožujak 2013. u 21:59
Maurice Greenberg

Njegova tvrtka Starr International traži odštetu za sustav spašavanja Maiden Lane III.

Bivši čelnik američke osiguravajuće kuće AIG Maurice Greenberg udvostručio je iznos odštete koji traži od države zbog spašavanja tog osiguravatelja.

Sada zahtijeva oko 55 milijardi dolara. Pored stare tužbe kojom je tražio 23 milijarde dolara jer smatra da su uvjeti “bailouta” bili nepravedni (Fed je naplaćivao kamatu od 14,5 posto na kredit dan AIG-u i osiguravatelj je bio primoran prodati nekoliko izuzetno profitabilnih podružnica), Greenberg je tužbi dodao novih 32,5 milijardi dolara.

Njegova tvrtka Starr International traži odštetu za sustav spašavanja Maiden Lane III koji su 2008. godine kreirale Savezne rezerve (Fed) kako bi spasile: investicijsku banku Bear Stearns koju je te godine kupio JPMorgan te dva odjela AIG-a, kreditni i CDS odjel. Fed je dva puta dao kredite Maiden Lane, 28,82 milijarde te 24,3 milijarde. Oba su s kamatama vraćena prošle godine.

Posljednjeg puta sadašnja Uprava AIG-a je odbila pridružiti se tužbi, a sada su odbili sudjelovati i u ovoj. Prije spašavanja, Starr International je imao udjel od 12 posto i AIG-u čime je bio najveći pojedinačni dioničar.

Komentirajte prvi

New Report

Close