Grčke banke mogu do jeftinog novca

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2016. u 22:00
Prepoznati napori grčke vlade na provođenju reformi/REUTERS

ECB nakon godinu dana opet uzima grčke obveznice kao zalog za ELA-u.

Europska središnja banka  (ECB) dopustila je da se grčke državne obveznice nakon više od godinu dana opet mogu primati kao zalog za njezine zajmove što je velik korak naprijed u oporavku tamošnjih banaka. "Vijeće guvernera prepoznaje napore grčke vlade u implementiraju programa reformi", objavio je ECB.

Odluka o ponovnom primaju grčkih obveznica koje i dalje imaju "junk" status stupa na snagu 29. lipnja. Podsjetimo, ECB je početkom prošle godine ograničio grčkim bankama pristup kreditnim linijama za izvanredne sutuacije ELA time što im je zabranio da daju obveznice kao kolateral. Time je banke koje su se našle usred golemog odljeva depozita štediša usmjerio na skuplje kredite grčke središnje banke.

Ograničavanje pristupa ELA-i uveden je usred teških pregovora Atene s europskim kreditorima o novom programu pomoći. Grčke banke značajno su smanjile oslanjanje na ELA-e, sa 89 milijardi eura na vrhuncu krize prošlog ljeta na sadašnjih 62 milijarde eura. Grčki dužnosnici oprezno su optimistični oko najava da će ECB u rujnu opet početi otkupljivati grčke obveznice u sklopu programa kvantitativnog popuštanja. To bi bilo priznanje da se financijski sustav najjužnije članice eurozone vratio u normalu. Na međunarodnom tržištu Grčka se planira zadužiti 2017. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close