Grčka će se iz problema morati izvući sama

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2010. u 22:00

Ministri financija eurozone jasno su poručili kako se Grčka iz pozicije u koju se sama dovela mora izvući vlastitim snagama

Grčka mora pojačati svoje napore u rezanju proračunskog deficita i prihvatiti da građani u državama eurozone nisu spremni plaćati pogreške grčke vlade, poručio je u utorak predsjednik Eurogrupe Jean-Claude Juncker.

Luksemburški je premijer dodao i kako će se grčka vlada u slučaju neuspjeha stabilizacijskih fiskalnih mjera suočiti sa sankcijama, prenosi Financial Times Junckerove riječi za njemačke medije. Na sastanku ministara financija 16 članica eurozone u ponedjeljak navečer odlučeno je kako će Grčka morati snažnije rezati proračunske troškove i povećati prihode već sljedeći mjesec ako bude bilo očito da se ove godine deficit neće smanjiti na još uvijek golemih 8,7 posto BDP-a. Drugim riječima, grčke građane već u ožujku očekuje još snažnije porezno opterećenje, a zaposlene u javnom sektoru još niže plaće. Međutim, pitanje je ima li grčka vlada dovoljno političkog prostora za tako snažno stezanje remena. Grčki premijer George Papandreou prošli je tjedan na briselskom summitu Europskog vijeća upozorio svoje kolege kako njegova vlada riskira pad ako će pred grčku javnost morati izaći s novim mjerama za stabilizaciju proračuna.

Manjak kredibiliteta
“Najveći deficit s kojim se suočavamo kao zemlja nije proračunski manjak, već manjak kredibiliteta”, rekao je Papandreou. No, to očito ne zanima previše Bruxelles. Ministarski sastanak u ponedjeljak nije dao konkretne prijedloge o eventualnoj pomoći, ali je zato nastavljen pritisak na Atenu da se iz financijskog gliba pokuša izvući vlastitim snagama. Najsnažniji protivnik pružanja europske ruke spasa Ateni je Njemačka. Savjetnik kancelarke Angele Merkel kazao je kako bi, u slučaju da EU financijski pomogne Grčkoj, ova zauzvrat trebala izgubiti glasačka prava.

Pomoć kao presedan
Prema mišljenju Otmara Issinga, bivšeg glavnog ekonomista Europske središnje banke, pomoć Grčkoj bio bi presedan nakon kojeg bi bilo vrlo teško odbiti zahtjeve za financijskom pomoći drugih država koje su se u probleme dovele zbog nediscipline. Rizik grčkih problema po europske kompanije jasno je oslikala BusinessEurope, udruga poslodavaca iz EU. Prema mišljenju predstavnika te udruge, rastuće tenzije na tržištu državnih obveznica usporavaju ekonomski oporavak jer tvrtkama ograničavaju pristup svježem kapitalu, a i poskupljuju ga. Zbog svega navedenog, zajednička europska valuta nastavlja slabiti. Euro je pao na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci u odnosu na dolar.

Tržišta

Analitičari oprezno osluškuju
Financijska tržišta koja već danima bilježe veliku volatilnost pozorno osluškuju vijesti u vezi s grčkim fiskalnim problemima, tvrde analitičari. “Tržišta pozorno prate kako će članice eurozone razriješiti delikatnu grčku fiskalnu poziciju”, kazala je za portal France24 analitičarka agencije Moody’s Andrea Appeddu.

Komentirajte prvi

New Report

Close