Građani u pohodu na sefove

Autor: Ana Blašković , 06. svibanj 2009. u 22:00

Zanimanje za pohranu dragocjenosti u sefovima zbog krize je poraslo u listopadu prošle godine, potvrđuju sve domaće banke

Krizom natjerani na oprez, građani mijenjaju navike kad je novac u pitanju: u bankama sve više raste štednja, no ne riskira se niti s čuvanjem dragocjenosti kod kuće. Kako nam potvrđuju vodeće banke, građani se sve više zanimaju za sefove, a kulminacija se očekuje za vrijeme godišnjih odmora. “Pojačan interes za najam sefova primijećen je od listopada prošle godine i kontinuirano raste”, kažu u Erste banci. Zanimanje za sefovima potvrdili su Poslovnom dnevniku u ostalim bankama, osim u Zagrebačkoj, gdje je interes, kažu, nepromijenjen. U sefovima se privremeno ili trajno mogu na čuvanje pohraniti dragocjenosti, s tim da se banka obvezuje na potpunu diskreciju i sigurnost imovine. Dosadašnja praksa govori da građani pohranjuju najčešće vrijednu imovinu poput nakita, plemenitih metala, filatelističkih i numizmatičkih zbirki.

Oporuke i knjižice
Osim osobne imovine, u bankovnim sefovima leže lepeze dokumenata: oporuke, police osiguranja, štedne knjižice i potvrde o vlasništvu nad vrijednosnim papirima. Gotovo u filmskoj maniri u sefove se ne smiju pohranjivati predmeti koji mogu ugroziti sigurnost djelatnika i prostorija banke ili oštetiti druge sefove. Tu spadaju zapaljivi, eksplozivni i radioaktivni predmeti podložni kvarenju i raspadanju. Kad unajmi sef, klijent od banke dobiva dva ključa za koje plaća polog u slučaju njihova gubitka, a koji mu se vraća istekom najma. Tijekom pohranjivanja, vađenja ili kontrole sadržaja u prostoru sa sefovima klijent je sam bez videonazora. Očekivano, najveći broj sefova dostupan je u Zagrebu, no mogu se unajmiti u gotovo svim većim gradovima u Hrvatskoj. Sefove mogu koristiti samo punoljetne fizičke osobe te tvrtke, s tim da najviše dvije osobe mogu imati ovlasti da pristupe sefu. Kako kažu u bankama, većinom su zakupci privatne osobe. Cijena unajmljivanja sefa varira, ovisno o njegovoj veličini i vremenu korištenja. Veličinom se sefovi kreću od 5000 pa sve do 130.000 kubnih centimetara, a mogu se unajmiti na rok od mjesec, tri, šest mjeseci ili godinu dana.

Godišnji odmori
U PBZ-u, koji ima više od 7000 sefova, kažu da se potražnja za sefovima svake godine udvostruči za vrijeme godišnjih odmora. Najpopularniji rok zakupa je godina dana, a za vrijeme godišnjih odmora 90 dana. U Hypo Alpe-Adria banci napominju da se za sefove najviše zanimaju fizičke osobe, a cijena se kreće od 80 do 5000 kuna, ovisno o veličini sefa i duljini zakupa. U Privrednoj banci Zagreb sef se može rabiti na dva načina: mehanički i elektronički. Za mehaničko korištenje sefa korisnik dobiva ključeve jedne brave, dok ključ druge zadržava banka, pa se može otvoriti i zatvoriti samo istodobno i zajedno. Kod elektroničkoga korištenja korisnik sef otvara ključem, ali tek nakon što banka deblokira bravu elektronički.

Izdvojeno

Raspon cijena
Sefovi se mogu unajmiti na rok od mjesec, tri, šest mjeseci ili godinu dana. Unajmljivanje sefa na godinu dana plaća se od 260 do 1120 kuna, tromjesečni najam od 70 do 330 kuna, dok se na jedan mjesec sef može unajmiti za 35 do 180 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close