Građani Srbije sve teže vraćaju dugove

Autor: Vladimir Harak , 27. srpanj 2010. u 22:00

Udruge banaka Srbije pokazuje sve veći broj korisnika kreditnih kartica koji kasne s izmirenjem svojih obveza

Najnoviji izvještaj Udruge banaka Srbije ukazuje na produbljivanje krize u tamošnjem financijskom sektoru kao i da se klijenti banaka sve teže nose sa svojim obvezama. Da bi problem bio još veći u krizi plaćanja našao se i do sada najažurniji segment tržišta – građani. Kašnjenje u ispunjavanju obveza primjećuje se u leasing ugovorima, tekućim računima i kreditnim karticama.

Analiza Udruge banaka pokazuje da se smanjuje broj leasing ugovora i broj korisnika što govori da pada i interes tržišta za ovom vrstom financijske usluge. Međutim, dug korisnika leasinga, iako niži nego na početku godine, krajem lipnja dosegnuo je 7,29 milijardi dinara, što je za 1,1 posto više nego u svibnju. Iznos obveza, koje su u zakašnjenju predstavljao je 6,4 posto ukupnog ostatka duga leasing korisnika. Znatno teža je situacija s tekućim računima. U Srbiji je otvoreno 6,2 milijuna tekućih računa koje koristi 4,2 milijuna građana. Na tim tekućim računima, banke su odobrile dozvoljeno prekoračenje od 31,6 milijardi dinara. Međutim, 31. lipnja čak 226.000 računa nije bilo u ažurnom stanju, a zakašnjele obveze činile su 9,8 posto ukupnog dozvoljenog prekoračenja. Nadu u optimizam u svemu tome daje podatak da je krajem 2009. postatak neažurnosti po dozvoljenom minusu bio čak 10,2 posto. Bez obzira što je i kod njih došlo do problema u ispunjavanju obveza, građani su i dalje najažurniji klijenti srpskih banaka. Kod pravnih osoba (kompanije) obveze koje su u zakašnjenju čine 14,2 posto preostalog duga (početkom 2010. to je bilo 8,8 posto). Kod poduzetnika zakašnjele obveze predstavljaju devet postotaka ukupnog ostatka duga (osam posto početkom godine), dok je neažurnost građana svega 3,4 posto, neznatno više od 3,2 postotka koliko je iznosila početkom godine.

Kartice

Problemi u porastu
Iako opada broj kreditnih kartica koje se koriste na srpskom tržištu – od početka godine smanjen je za 9,2 posto – istodobno raste broj onih kartica čiji vlasnici ne servisiraju pravovremeno svoje obveze. Broj kartica kod kojih je registirirano zakašnjenje (67.498) tako je za 11,3 posto veći nego na početku 2010. godine, a samo tijekom lipnja povećan je za 0,3 postotka. Udio zakašnjelih obveza korisnika kreditnih kartica u iznosu korištenog odobrenog limita dosegnuo je razinu od 6,7 postotaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close