Građani do lipnja potrošili 58 milijardi kuna na karticama

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2014. u 22:01
Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo gotovo 8,6 milijuna kartica

Od 2000. broj kartica povećan je za 3,5 puta, a bankomata više od pet puta.

Unatoč niskoj stopi rasta, broj kartica, bankomata i POS terminala i dalje bilježi rast, stoji u istraživanju "Kartično poslovanje u Hrvatskoj".

Istraživanje je na 15. opatijskoj konferenciji Smartcard 2014 predstavila pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović koja je tom prilikom kazala kako je trend kartičnog poslovanja u Hrvatskoj u stalnom rastu."U 15 godina istraživanja broj kartica povećan je za 3,5 puta, broj bankomata 5,3 puta, a broj EFT POS terminala čak 10,5 puta. I dalje je velik udio bankovnih kartica, u prvome redu debitnih", istaknula je Dominović.

 

732kune

vrijedila je prosječna transakcija na bankomatima

Prema podacima iz istraživanja, krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo gotovo 8,6 milijuna kartica što je 0,2 posto više u odnosu na kraj prošle godine. Na godišnjoj razini broj kartica uvećan je za 0,5 posto. Krajem lipnja registrirano je 159,7 milijuna transakcija, a vrijednost kartičnih transakcija u zemlji i inozemstvu zaustavila se na 58 milijardi kuna što je 3,6 posto više na godišnjoj razini.Tako se može reći da je zaustavljen pad rasta vrijednosti transakcija jer je krajem lanjskog lipnja rast na godišnjoj razini iznosio 0,5 posto, 2012. tri posto, a 2011. čak osam posto.

Kartice su se do polovice ove godine najviše koristile za podizanje gotovine (60 posto) i plaćanja u zemlji (35 posto) dok se udjel plaćanja i podizanja gotovine u inozemstvu zaustavio na 3,5 posto, odnosno 1,5 posto. U prvih šest mjeseci transakcije na 4225 bankomata u Hrvatskoj dosegle su iznos od 37 milijardi kuna, a prosječna vrijednost transakcije iznosila je 732 kune. 

Komentirajte prvi

New Report

Close