Gotovinski kredit i tekući račun sada čeka u digitalnom svijetu

Autor: Ana Blašković , 26. veljača 2019. u 22:00
Klijentu je potrebna osobna iskaznica, mobitel ili računalo te token/M. Habljak/pixsELL

Addiko banka u utorak otvorila vrata svoje prve virtualne poslovnice.

Addiko banka otvorila je, barem u digitalnom smislu, vrata svoje prve virtualne poslovnice. Ona omogućuje klijentima te, ali i svih ostalih banaka, u potpunosti digitalan kreditni proces – od zahtjeva, preko odobrenja, do isplate bez odlaska u poslovnicu.

Zasad se virtualno može odraditi otvaranje tekućeg računa te aplicirati za gotovinski kredit do najviše 40.000 kuna s rokom otplate od tri do pet godina.  Cijeli proces od prijave, preko ispunjenja dokumentacije, odobrenja i elektroničkog potpisa, u potpunosti je online. Ono što je klijentu potrebno je, osobna iskaznica, mobitel, tablet ili osobno računalo s kvalitetnom kamerom, token za ulazak u aplikaciju internetskog bankarstva matične banke te oko pola sata vremena.

"Ovo je prvi digitalni "end-to-end" kreditni proces u Hrvatskoj, u potpunosti bez dolaska u poslovnicu. Prednost je što je usluga jednaka za naše klijente i klijente drugih banaka", rekao je predsjednik Uprave Addika Mario Žižek, bolje reći, njegova projekcija na platnu kojom se željelo podcrtati još jedan iskorak u digitalnoj transformaciji. Virtualna poslovnica funkcionira tako da korisnik "iz fotelje" sam unosi podatke za obradu kreditnog zahtjeva nakon čega u razgovoru s agentom kontakt centra u nekoliko minuta obavlja video identifikaciju.

Upravo zbog radnog vremena pozivnog centra, virtualna poslovnica neće raditi od 0-24 već od 9 do 22 sata radnim danom, odnosno do 14 sati subotom. Nakon utvrđivanja identiteta podnositelj dobiva individualni certifikat s jedinstvenim PIN-om i jednokratnom lozinkom, bira iznos i rok otplate te, zadovolji li kreditne uvjete, dobiva dokumentaciju koju potpisuje digitalno. Budući da registar HROK gotovo godinu dana nije u funkciji, procjenu kreditne sposobnosti banka utvrđuje u suradnji s fintechom Instantorom koji analizira ranije transakcije u matičnoj banci, dok povijest vlastitih klijenata Addiko ima u svojoj bazi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close