Goldman Sachs i Morgan Stanley okreću se Europi, objasnili su i zašto

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2019. u 10:25
Foto: Getty Images

Europsko gospodarstvo nije pružalo ulagačima puno optimizma tijekom protekle godine, ali neki analitičari tvrde da predstoje pozitivna iznenađenja.

Za Goldman Sachs, trend rasta broja euro-područja koja ostvaruju prihode iznad očekivanja sugerira da je usporavanje gospodarstva zaustavljeno. Ovu ocjenu dijele i analitičari tvrtke Morgan Stanley, ukazujući na preokret i zbog ovisnosti Europe o kineskom gospodarstvu.

"Postoje znakovi da je najgore iza nas. Za razliku od iznenađenja prošle godine, noviji podaci općenito nadmašuju očekivanja", napisali su u poruci ekonomisti Goldman Sachsa, predvođeni s Jarijem Stehnom, prenio je Bloomberg.

Poboljšanje se očituje u ekonomskom pokazatelju iznenađenja Citigroupa, koji je na najvišoj petomjesečnoj razini. Sljedeći test bit će u petak, kada će biti objavljen indeks menadžerske nabave (PMI) za ožujak.

Eurozona će više rasti u drugoj polovici godine, Kina počela više naručivati

Za Goldmanove ekonomiste, rast eurozone koji se nedavno stabilizirao na oko 1 posto, trebao bi dosegnuti godišnju stopu od 1,4 posto u drugoj polovici godine.

Iako pokazatelji možda ne ukazuju na snažniji zamah, poticaj će vjerojatno doći od olakšane porezne politike, nižih cijena nafte i snažnijeg rasta plaća.

Mnogi problemi iz 2018. počinju blijedjeti, uključujući i probleme u njemačkoj auto industriji, prema Grahamu Seckeru, glavnom europskom strategu za dioničare Morgan Stanleyja. Povjerenje potrošača u Francuskoj također se povećalo nakon što je došlo do nekih rezultata od prosvjeda Žutih prsluka, iako rasplamsavanje nereda tijekom vikenda ukazuje da je situacija i dalje krhka.

Zatim je došlo do povećanja novih kineskih narudžbi (rast kineskog PMI-a), što bi moglo donijeti dobit za investitore. Secker procjenjuje da će ulagački fondovi (u europske dionice) ostvariti dobit od 9 posto u idućih šest mjeseci.

"Mislimo da je tama prošla, a Europa izgleda da će preokrenuti iznenađenje (iz prošle godine). Velik dio europskog usporavanja prošle godine dogodio se zbog Kine. Oštar pad rasta u toj zemlji uvelike je opteretio Europu, s obzirom na njenu osjetljivost na trgovinu i izvoz”, zaključio je Secker.

Komentirajte prvi

New Report

Close