Godina pogrešnih procjena na tržištu roba

Autor: Tomislav Pili , 30. prosinac 2008. u 22:00

Iako su analitičari ljetos hladno predviđali cijenu i od 200 dolara po barelu nafte, globalno ekonomsko usporavanje i kriza financijskog sektora utjecali su na pad cijene krajem 2008.

Svjetske cijene najvažnijih sirovina i energenata ove su godine bile daleko od stabilnih i rastućih zbog čega su se rasplinula predviđanja svjetskih burzovnih analitičara koji su početkom 2008. smatrali da će investicije povezane s robnim tržištem porasti za približno 30 posto. Prva polovina godine davala je razloge za optimizam jer je u svježem sjećanju tinjao do sada neviđen ljetošnji rast cijene barela sirove nafte koji je probio razine iz vremena naftnog šoka iz sedamdesetih godina.

Udarac na Rusiju
Nakon što je cijena sirove nafte u srpnju dostigla povijesnih 147 dolara po barelu, dogodilo se još veće iznenađenje: strmoglavi pad cijene barela sirove nafte na današnju razinu od približno 33 dolara na američkim burzama. Iako su analitičari ljetos hladno predviđali cijenu i od 200 dolara po barelu, globalno ekonomsko usporavanje, kriza financijskog sektora koja se prelila i u terminsko trgovanje robom te burzovne špekulacije i događaji na međunarodnoj sceni nesumnjivo su utjecali na oscilacije. U posljednje su se vrijeme u medijima pojavili napisi kako cijena barela ispod 50 dolara ima između ostaloga za cilj smanjiti prihode Rusije i Irana, no većina analitičara ne slaže s tom tezom. Cijene industrijskih metala također su ove godine doživjele priličan pad cijene na godišnjoj razini. Tako je svjetska cijena bakra, svjetskog indikatora gospodarske aktivnosti, pala na godišnjoj razini za 59,5 posto, dok je cijena aluminija umanjena za 33 posto. Ako ta razina cijena ne nastavi dalje padati, bit će vrlo blizu predviđanjima MMF-a iz 2006., koji je predvidio pad cijena bakra za 57 posto, a aluminija za 35 posto do 2010. godine.




Utjecaj krize
Kada govorimo o cijenama industrijskih metala, na njih su u manjoj mjeri utjecale burzovne špekulacije, a u većoj mjeri gospodarsko usporavanje najvećega svjetskog potrošača bakra, cinka i aluminija – Kine. Cijene plemenitih metala, zlata, srebra i platine također su žrtve ovogodišnje financijske krize i gospodarskih dubioza u Sjedinjenim Američkim Državama. Pošto je sredinom ožujka financijska kriza postala izraženija, ulagači su se počeli okretati uvijek sigurnom zlatu, pa je cijena unce dosegla tada rekordnu razinu od 1034 dolara, no u razdoblju od srpnja do rujna cijena je počela padati na razinu od 750 dolara za uncu. Međutim, zlato se nakon još jednog pada cijene u listopadu ipak uspjelo oporaviti pa sadašnja cijena zlata od 840 dolara za uncu predstavlja 3,5-postotni porast na godišnjoj razini. Srebro ipak nije ponovilo uspjeh zlata, ostvarivši pad vrijednosti na godišnjoj razini od 28,5 posto. Na kraju, robe s manjim oscilacijama uvjerljivo su bili kava i kakao. Većinom godine prosječna cijena Robustas kave bila je iznad 105 američkih centi po libri, da bi se u listopadu i studenom cijena spustila ispod 90 centi po libri. Cijena kakaovca je zbog smanjene ponude dostizala rekordne vrijednosti, uzrokujući zbog toga velike glavobolje konditorskoj industriji. U lipnju je zabilježena i najveća prosječna cijena kakaovca u 28 godina, čak 3022 dolara za tonu. Davati prognoze o tržištu roba u 2009. prilično je nezahvalno, smatra Ivan Ivin, predsjednik Uprave MP Investa, u razgovoru za Poslovni dnevnik. “Tržište robama usko je povezano sa stanjem gospodarstva. Ako dođe do globanog oporavka i ne bude većih regionalnih sukoba, možemo očekivati i stabilizaciju tržišta robama”, tvrdi Ivin.

izdvojeno

1 Skuplja nafta u 2009.
Prema predviđanjima Bloombergovih analitičara, cijena nafte mogla bi 2009. dosegnuti prosječnu cijenu od 60 dolara po barelu. Svoja predviđanja analitičari temelje na odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje od 14 posto. Barel nafte ove se godine kretao po približno 100 dolara.
2 Pad proizvodnje čelika
Cijena željezne rudače mogla bi dodatno padati jer se čeličnoj industriji predviđa peta kriza u stotinu godina. Tijekom 2009. analitičari prognoziraju pad proizvodnje čelika od 10 posto, a povratak na razine iz 2007. ne očekuje se još četiri godine.
3 Zlato opet u modi
Prema predviđanjima, globalno se gospodarsko usporavanje neće zaustaviti sve do drugog polugodišta 2009. godine, pa se očekuje kako će zlato postati izuzetno popularno među ulagačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close