Globalna financijska kriza tjera banke u Hrvatskoj da olakšaju otplate kredita i/ili uvedu moratorij

Autor: Ana Blašković , 01. prosinac 2008. u 22:00

Odluka Erste banka će omogućiti poček otplate kredita i nižu kamatu rodiljama i onima koji ostanu bez posla

U namjeri da ublaže posljedice krize koje većina građana još nije svjesna, nakon Wüstenrot stambene štedionice koja je ponudila moratorij na otplatu kredita i banke su odlučile olabaviti uvjete otplata kredita.

Erste banka će od sredine prosinca omogućiti poček otplate nekih kredita i nižu kamatu za 20 posto ženama za vrijeme porodiljnog dopusta, klijentima koji ostanu bez posla te svim korisnicima gotovinskih, poljoprivrednih, turističkih i potrošačkih kredita. “Iako je u ovom trenutku naplata kredita u našoj banci uredna i čak nismo primijetili negativan trend, svjesni smo da moguće otežane tržišne okolnosti mogu dovesti do pada realnih prihoda dijela naših klijenata. Kroz poček i snižavanje kamatne stope za 20 posto za trudnice, porodilje i osobe koje ostanu bez posla pokušavamo smanjiti potencijalne negativne učinke u nadolazećem razdoblju za klijente, dioničare i zajednicu”, objasnio je taj potez član Uprave Erste banke Tomislav Vuić.

Majkama na porodiljnom dopustu Erste će omogućiti poček otplate kredita od najviše godinu dana. U tom razdoblju trudnicama i majkama koje su rodile obračunavat će se 20 posto niža kamata nego što je ugovorena, što vrijedi čak i u slučaju da poček nije ugovoren. Poček i obračun niže kamate vrijedi i za osobe koje izgube radni odnos, a u tom slučaju poček traje do ponovnog zaposlenja ili najviše 12 mjeseci. Ako klijent pronađe novi posao, poček se može produljiti sljedeća tri mjeseca kako bi osoba sa dva primljena dohotka podmirila i druge nastale troškove. Korisnicima pak gotovinskih, poljoprivrednih, turističkih i potrošačkih kredita sa statusom klijenta Erste banka daje mogućnost produljenja roka otplate za najviše dvije godine, a uvjet je da neotplaćena glavnica iznosi najmanje 15.000 kuna. Olakšice ne vrijede za okvirne kredite, popularne “minuse” po tekućim računima, kredite po kreditnim karticama i hipotekarne. Poček, smanjenje kamate i produženje roka otplate ugovaraju se bez naknade, a sve promjene provodit će se na isključiv zahtjev klijenta. Privredna banka Zagreb i Raiffeisen banka omogućuju privremeni prekid otplate stambenih kredita. Najduži rok moratorija u PBZ-u u slučaju bolovanja zbog trudnoće te u vremenu rodiljskog dopusta je 18 mjeseci. Kao i druge banke, poteškoće u otplati kredita PBZ rješava pojedinačno sa svakim klijentom. I Raiffeisen banka nudi moratorij na otplatu postojećih kredita korisnicima koji su suočeni s izvanrednim smanjenjem prihoda ili većim troškovima u slučaju rodiljskog dopusta ili čuvanja trudnoće. No banke nude i police osiguranja upravo od takvih slučajeva, primjerice, ako nastupi osigurani slučaj (nezaposlenost, smrt zbog nezgode ili bolesti), osiguranje preuzima obvezu plaćanja kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close