Get nekretnine uskrsle na pepelu Getroa

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 10. lipanj 2010. u 22:00

Podaci SKDD-a pokazuju da je vlasnik Get nekretnina EBRD, no kako je kreditom PBZ-a Gucić isplatio europsku banku, podaci bi se trebali mijenjati

Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) izvjestilo je u srijedu o promjeni imena bivšeg trgovačkog lanca Getro u Get nekretnine, dioničko društvo za poslovanje nekretninama.

Time je i formalno završio postupak koji je započeo prodajom Getroa Mercatoru. Slovenski trgovački lanac je, naime, od Vjekoslava Gucića kupio samo ime i biznis, dok su sve nekretnine Getroa ostale u Gucićevom vlasništvu, a on će ih iznajmljivati Mercatoru. Da bi to mogao realizirati, Gucić je nekretnine morao izdvojiti u posebnu tvrtku, novoga imena. Međutim, zanimljivo je da se u sustavu SKDD-a kao vlasnik Get nekretnina još vodi Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je kao veliki kreditor Getroa imala zalog na njegovim nekretninama. EBRD je zapravo u jednoj fazi bio i suvlasnik Getroa, da bi Gucić poželjevši vratiti kontrolu i samostalnost u kreiranju strategije, iskoristio prvu priliku koju mu je ugovor dopuštao da realizira tzv. call opciju i otkupi svoje dionice od Banke. No, istodobno je ostao u kreditnom aranžmanu s EBRD-om, a svoj je zajam banka osigurala njegovim nekretninama. Kako je, velikim dijelom zbog lutanja u strategiji i opadajućeg poslovanja, Gucić došao u probleme s redovitim podmirivanjem anuiteta, prodaja biznisa postala je nužna. No, kako se proces jako rastegnuo, pred Gucićem se izredala cijela niska kupaca, a kriza jačala, tako je i cijena padala pa iznos koji je konačno platio Mercator na koncu nije bio dovoljan da se u potpunosti zatvore sve obveze prema EBRD-u. Stoga je otplatu anuiteta trebalo namirivati iz budućih zakupnina. Da bi to izbjegao, Gucić je, doznaje se, uzeo kredit u Privrednoj banci Zagreb i prošli tjedan u potpunosti isplatio Europsku banku za obnovu i razvoj. Tako bi vrlo skoro u sustavu SKDD-a trebalo doći do promjene podatka o vlasništvu u GET nekretninama.

Komentirajte prvi

New Report

Close