Geopolitička napetost stabilizirala cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2013. u 16:35
Ilustracija (Epa)

Cijene nafte spustile su se jučer na najnižu razinu u mjesec dana nakon što su neriješeni talijanski izborni rezultati iznova potpirili zabrinutost ulagača.

Cijene barela nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima oko razine od 113 dolara budući da ni najnoviji pregovori zapadnih sila i Irana nisu donijeti rješenje u sporu oko iranskog nuklearnog programa.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 30 centi, na 113,01 dolara. Dan ranije nakratko se spustila i na samo 112,41 dolar, najnižu razinu od 24. siječnja. I na američkom tržištu cijene su danas bile više, za 24 centa, dosegnuvši 92,87 dolara. Cijene nafte spustile su se jučer na najnižu razinu u mjesec dana nakon što su neriješeni talijanski izborni rezultati iznova potpirili zabrinutost ulagača za stabilnost gospodarstva eurozone.

Jučerašnji istup čelnika američke središnje banke Bena Bernanke u Kongresu i njegova obrana programa kupnje obveznica, za koji se smatra da podupire oporavak gospodarstva a time i potražnju za naftom, podupro je američka tržišta dionica ali su ulagači na naftnim tržištima preusmjerili pozornost na postizbornu pat-poziciju u Italiji. Danas su se i naftna tržišta okrenula Bernankeovu govoru a dodatnu potporu pružili su im i zaključeni razgovori Irana i zapadnih sila o spornom nuklearnom programu.

"Moguće je da su cijene porasle i zato što pregovori s Iranom o njegovom nuklearnom programu nisu donijeli rješenje. Geopolitička napetost zbog Irana lako bi mogla buknuti i povećati rizik koji je već uračunat u cijene nafte", kazao je Harry Tchilinguirian iz londonskog ogranka BNP Paribasa. Dvije strane dogovorile su se da će se ponovo sastati sljedećeg mjeseca na stručnoj razini u Istanbulu, a pregovori na visokoj razini bit održani u travnju u Kazahstanu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 110,1 dolar, što znači da je bila 1,1 dolar niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close